Aleșii locali au aprobat strategia de alimentare cu energie termică pe baza unui studiu care vizează activitatea societății. Acesta scoate în evidență o serie de minusuri pe care le are CET, în timp ce tot mai mulți abonați preferă să renunțe la serviciile prestate.
Soluția pe care a oferit-o studiul cu privire la eficientizarea sistemului de alimentare cu energie termică se referă la menținerea celui actual de producere a energiei termice în cele 8 centrale de zonă și montarea altor 3, dimensionate în funcție de sarcina termică necesară preparării apei calde de consum.
Partea cea mai costisitoare pentru falimentara societate se referă, însă, la schimbarea conductelor existente și înlocuirea lor cu unele din oțel. „Valoarea estimată a investiției pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică este de 13.313.408 euro (inclusiv TVA), iar eșalonarea investiției este propusă pentru perioada 2014-2016”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care prezintă studiul realizat la societate.
Preț prea mare la gigacalorie
Referitor la prețul gigacaloriei, specialiștii spun că este cu 41 la sută mai mare decât cel suportat de abonați, ceea ce duce la funcționarea defectuoasă a sistemului și îi determină pe oameni să renunțe la serviciile CET.
În concluzie, șansele ca societatea de termoficare să redevină rentabilă sunt nule. Asta și în contextul datoriilor de milioane pe care le are de achitat la furnizorul de gaz, bani care în momentul de față nu se regăsesc la CET. Administrația locală așteaptă fonduri de la centru să salveze pentru a mia oară puținii abonați care mai beneficiază de servicii în sistem centralizat. Cât despre milioanele de euro necesare pentru rentabilizare, fabuloasa sumă ține de domeniul fantasticului. Singura salvare ar fi o finanțare europeană, printr-un proiect, dar care și acesta trebuie scris de oameni interesați și specialiști în domeniu.
Până una alta, executivul mai organizează o licitație prin care să scoată la vânzare serviciile societății, întrucât la cele care au avut loc până acum nu s-a întâmplat nimic favorabil nici pentru abonați, nici pentru banii reșițenilor care plătesc din propriul buzunar pentru servicii defectuoase de care nici măcar nu au parte.
Si unde e incompetenta? Cine e director la CET? Nu e pus tot politic? La ANRE facturi cui furturi de la populatie, furturi si furturi peste tot….Pana cand? De unde bani la buget cand a spus Catarama ca 80% din banii publici se fura? De ce permitem asta? Un exemplu: cate magazine dau bonuri si cate nu dau? EVAZIUNE! Doar TVA-ul se duce la stat, dc nu cerem bon de unde sa fie bani la buget? De ce cetatenii tac? E vina noastra!
Daca tin eu minte bine director este C-tin Tarbuzan,tatal vestitei doamne Cristina Tarbuzan,mai nou numita si Serban,cea care a fost purtatoare de cuvant a condamnatului primar Liviu Spataru,dar si cea care a declansat o adevarata revolta la liceul unde si-a terminat studiile,din cauza ca parintii dumneaei cazasera comisia de bacalaureat in casa proprie,fiind favorizata pentru acest lucru.Deci…furturile se fac in familie pentru familie.Am dreptate,domnule Dani Stanciu?