Un student al Universității “Eftimie Murgu” Reșița, campion mondial la handbal!

2016 este cel mai bun an din cariera handbalistului Demis Grigoraș. Medalia de aur cu echipa României și titlul de golgheter al Campionatului Mondial Universitar de handbal sunt cele mai mari performanțe din CV-ul interului care a evoluat în trecut și pentru Reșița. La 23 de ani, vasluianul are în palmares și medalia de bronz în Liga Națională, cu Politehnica Timișoara.

Student în anul al III-lea la Facultatea de Științe Sociale din cadrul UEMR, programul Educație fizică și sportivă, Demis Grigoraș a fost unul dintre remarcații recentului Campionat Mondial Universitar de handbal, desfășurat la Malaga, în Spania. A pus umărul la câștigarea titlului mondial de către naționala masculină a României, după o pauză de 29 de ani, precedentul aur universitar fiind cucerit în 1987! Mai mult decât atât, și-a trecut în palmares și titlul de golgheter, cu 51 de reușite. Așadar, o dublă reușită pentru Demis Grigoraș, care l-a avut coechipier la Malaga și pe Mihail Huta, pivotul prim-divizionarei HC Adrian Petrea Reșița.

“A fost o experiență unică, e prima mea medalie de aur din viață. Chiar dacă este la un Campionat Mondial Universitar, e o senzație mai specială. Mă bucur că am reușit această performanță, sper ca de acum înainte să reușesc să urc în clasamentul medaliilor. Primul meci l-am avut cu Coreea de Sud. Am alergat ca nebunii după ei, i-am bătut la un gol. Dar destul de greu. Coreenii au alergat foarte mult, erau tehnici și dădeau la poartă foarte plasat. După acel meci am fost foarte obosiți. A urmat Portugalia, pe care am reușit să o învingem, dar meciul nu a fost așa intens, a fost puțin pe gabaritul nostru și nu am alergat așa mult. Cu Egiptul, am condus aproape tot meciul și pe final am pierdut pe mâna noastră, pe un fond de relaxare. Bine, a și intervenit oboseala la un moment dat. Ne-a trecut glonțul pe la ureche, dacă pierdeam la două goluri nu mai jucam în semifinale. Am avut două zile de pauză în care ne-am revenit complet și am început semifinala cu Spania forțe proaspete. Iar în finală ne-am impus fără probleme în fața Coreei de Sud, care a avut o semifinală grea cu Japonia”, a declarat Demis Grigoraș pentru Express de Banat.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157669697877480″]

Handbalistul a rememorat și momentele petrecute în municipiul de pe Bârzava, în perioada UCM sau CS Caraș-Severin. “Pot spune că am avut noroc că am ajuns la Reșița atunci, am întâlnit jucători cu experiență, jucători care m-au învățat să joc handbal, mi-au împărtășit din cunoștințele lor și spun că acum chiar îmi folosesc. La început mi-a fost mai greu, nu știam pe nimeni, doar după nume, nume mari gen Pîrîianu, Tucanu, Rohozneanu. Am avut emoții, dar grupul a fost senzațional, oameni senzaționali, îi respect și o să-i respect toată viața mea.”

După desființarea CS Caraș-Severin, Demis Grigoraș a rămas în Banat, dar a ajuns la Timișoara, jucând două sezoane pentru alb-violeții de pe Bega. “În primul sezon nu prea am avut performanțe, am venit de la Reșița, am jucat în play-out. Am venit aici cu gândul de a juca în play-off, dar tot în play-out am jucat. Am fost campionii play-out-ului, ceea ce nu e mare lucru. În anul următor au apărut problemele financiare, ceea ce nu a fost în regulă. Dar pe de altă parte a fost senzațional, mă refer la atmosferă, am avut un grup unit. Și am luat medaliile de bronz, am învins Turda la ea acasă. Drumul meu e tot spre vest. Am pornit de la Vaslui, am trecut pe la Centrul de Excelență de la Sighișoara, am jucat la Reșița, apoi la Timișoara și acum m-am transferat în campionatul maghiar, la Tatabanya”, a mai spus Demis Grigoraș.

De ce a ales Tatabanya?
Tânărul handbalist motivează alegerea făcută în acest an: “Au contat mai mulți factori. Nu a primat cel financiar, pentru că oferta este sub altele primite în această perioadă. Eu am dorit să ies din țară, să văd cum e afară și momentan nu aș vrea să mă mai întorc în România. Aș vrea să joc afară, dar nu știu ce îmi va rezerva viitorul. Tatabanya a terminat pe locul 3 în Ungaria, vor juca și ei în cupele europene. În fiecare an au fost acolo, sus. Din ce am înțeles, se vrea mai mult, s-au anunțat vreo opt-nouă transferuri. Sper să-mi fac treaba și să ajungem acolo unde își doresc ei. Există stabilitate financiară. A contat mult și antrenorul, Vladan Matic, care m-a dorit și a insistat foarte mult să ajung la echipă. Vor veni aici și Ilyes de la Szeged, și Sipoș de la Odorhei. Ne vom reuni pe 18 iulie. Sincer, am emoții, acum la început”, a mai precizat Demis Grigoraș, care se pregătește de susținerea examenului de licență.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/