Un spital din vestul țării are propria seră de legume bio prin care asigură hrana pacienților

Legume bio, proaspete, din propria ogradă sunt servite pacienţilor unui spital din vestul ţării. Este singurul din această zonă a ţării care asigură bolnavilor legume din propria seră, amenajată pe bani europeni.

Sera spitalului din Jimbolia a fost amenajată la modul profesionist în anul 2009, cu fonduri europene, prin intermediul Consiliului Local. În ea se cultivă roşii, castraveţi şi ardei pe o suprafaţă de 840 mp. Produsele servesc pentru hrana pacienţilor, dar se şi conservă pentru perioada de iarnă. Producţia anuală nu este deloc neglijabilă, iar economia pe care o produce spitalul face ca aceşti bani să fie direcţionaţi către alte necesităţi ale unităţii spitaliceşti.

„La roşii producţia anuală este de opt tone, castraveţi se cultivă trei tone, iar ardei cultivăm în jur de cinci-şase tone anual. Economia pe care o facem anual prin cultivarea acestor produse este de 50.000 de lei.”, a precizat Daniela Cîrlig, managerul spitalului din Jimbolia.

Sistemul de irigare este unul complex şi realizat după ultimele norme. Sistemul este supravegheat de un computer, iar încălzirea se realizează cu apă geotermală. „Este un sistem profesionist, o instalaţie centrală de irigaţie şi încălzire supravegheată de angajaţii instituţiei.”, a mai spus managerul unităţii spitaliceşti.

Despre părerea pacienţilor şi gradul lor de mulţumire faţă de hrana pe care o primesc Daniela Cîrlig spune: „Pacienţii sunt mulţumiţi. Acest lucru reiese din chestionarele pe care le-au completat. Există un nivel al satisfacţiei ridicat”.

De producţia realizată de sera spitalului din Jimbolia mai beneficiază şi grădiniţa din localitate, căminul de persoane vârstnice şi centrul de zi.