Măsuri de prevenție împotriva gripei și coronavirusului în Timiș. Unitățile de învățământ, spitalele și aeroportul, cele mai fierbinți locuri din județ

Timișul are un plan sănătos pentru prevenirea epidemiilor, dă asigurări prefectul de Timiș. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut consultări pentru a proteja județul de gripă sezonieră și coronavirus. Școlile, spitalele, aeroportul și companiile sunt vizate de noile măsuri.

Prefectul Liliana Oneț a discutat despre gripa sezonieră și coronavirus, împreună cu reprezentați de la Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Primăria Timișoara și Aeroportul Internațional Timișoara. 21.860 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite de la începutul sezonului gripal. 138 de gripe clinice au fost raportate în total, dintre care 41 în unitățile școlare. Din cazurile raportate, doar 28 au avut nevoie de internare.

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a participat la implementarea unui sistem de supraveghere a îmbolnăvirilor printr-un triaj zilnic al elevilor. Cursurile vor fi suspendate dacă într-o clasă sau grupă de grădiniță apar mai mult de trei cazuri de îmbolnăvire sau dacă 20% din elevi lipsesc de la școală din cauza unor probleme de sănătate. Până în prezent, nu s-a recurs la aceste măsuri. Prevenția se face și în spitale, unde monitorizarea îmbolnăvirilor gripale este constantă. Vizitele au fost restricționate. Cei care doresc să intre în spital pentru a-și vedea apropiații vor trebui să primească măști de protecție și vor fi dezinfectați. Nu există nicio epidemie de gripă înregistrată în Timiș până la ora actuală.

În cadrul Aeroportului Internațional Timișoara s-au luat măsuri suplimentare pentru a preveni infectarea cu coronavirus. Călătorii care vin din zonele de risc sunt consultați în cazul în care prezintă simptome și există o evidență cu privire la cei în cauză. Grupul de muzicieni de la Filarmonica Timișoara se află sub monitorizare la domiciliu până în 4 februarie. Instrumentaliștii s-au întors din China, unde au stat 40 de zile și au trecut de două ori prin Wuhan, locul unde s-au raportat primele cazuri de coronavirus.

Prefectul Liliana Oneț vrea ca timișenii să fie informați constant cu privire la măsurile de prevenție, în special unde sunt colectivități de copii. Oneț a cerut Direcției de Sănătate Publică să comunice continuu cu populația. În atenția prefectului sunt și vămile terestre de la nivelul județului. Companiile care desfășoară schimburi de experiență sau care au programate întâlniri de afaceri cu cetățeni din zonele de risc sunt sfătuite să anunțe de urgență Direcția de Sănătate Publică.