Angajații MAI, MApN și SRI rămân cu pensie specială! Marilen Pirtea, total de acord!

untitled design set 970x90 px

Deputatul liberal susține eliminarea pensiilor speciale pentru anumite categorii. Parlamentarul arată cum impactul pensiilor în PIB va fi de 2,7% și vrea o dezbatere serioasă pe tema acestor venituri.

Rectorul universitar spune că pensiile trebuie să depindă de echitate și contributivitate. Decizia de ieri din Camera Deputaților, prin care pensiile de serviciu ale unor categorii de beneficiari au fost eliminate, a fost influențată și de opinia publică. „Au fost eliminate pensiile speciale de serviciu pentru acele categorii de beneficiari despre care opinia publică a conturat o foarte clară poziție de respingere”, a precizat Marilen Pirtea. Printre cei vizați se numără parlamentari, judecători și procurori, foști președinți ai României, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, judecătorii CCR, membrii Curții de Conturi, avocatul poporului, funcționari publici parlamentari, corpul diplomatic și consulat, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și personalul care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertizare Criminalistică, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Cheltuiala anuală de 1,3 miliarde de lei a fost anulată odată cu decizia deputaților.

Singurii care mai sunt eligibili pentru pensie specială sunt angajații de la Interne, Apărare și SRI. Marilen Pirtea explică de ce decizia Parlamentului nu are efect în aceste cazuri. Liberalul susținere că pensiile sunt achitate prin casele de pensii sectoriale și calculează remunerația militarilor pe principiul contibutivității. „În cazul pensiilor speciale ale militarilor, așa cum s-a afirmat public în repetate ocazii, PNL nu are în vedere o scădere a plafonului și naturii drepturilor de plată în pensie, având în vedere că aceste pensii sunt achitate prin intermediul caselor de pensii sectoriale și acoperă strict drepturi calculate pe principiul contributivității”, a comentat deputatul.

Cadrele MAI pensionate sunt în număr de 65.000. Din bugetul de 4,2 miliarde de lei alocați pentru departamentul de asistență socială al ministerului, 4,1 miliarde sunt direcționați către plata pensiilor. Pensia medie a unui pensionar care a lucrat în cadrul MAI este de 5.200 lei. Ministerul Apărării Naționale are un buget de asistență socială de 3,84 miliarde de lei, din care 3,79 miliarde merg către pensii. Cei 64.000 de pensionari MApN au o pensie medie lunară în valoare de 4.900 de lei. Agenții SRI pensionați, în total 10.500 de persoane, câștigă o pensie medie de aproximativ 5.500 lei. Din banii alocați la capitolul asistență socială, un total de 696 de milioane de lei, 685 de milioane sunt folosiți pentru plata pensiilor.

Deputatul Marilen Pirtea consideră că este nevoie de un dialog cât mai serios pe tema pensiilor. Din primele calcule prezentate de liberal, impactul bugetar din PIB pe care îl vor avea pensiile va crește de la 0,8% în 2019 la 2,7% în 2021. Cauzele creșterii sunt creșterea punctului de pensie cu 40% în 2020 și cu 5% în 2021, creșterea indemnizației sociale și recalcularea pensiilor după o nouă formulă. „Este deosebit de important ca dezbaterea despre sistemul pensiilor să fie purtată cât mai precis, să se bazeze pe date certe, pentru că vizează o dimensiune a veniturilor unui segment de contributori pentru care întreaga societate are datoria să arate respect și recunoștință”, a declarat Marilen Pirtea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/