Un simbol al Timișoarei, unic în țară la momentul inaugurării, este gata să înflorească din nou!

explo 1000x200

Degradat și nefuncțional de zeci de ani, ceasul floral din zona centrală a Timișoarei va fi reabilitat, promit autoritățile locale. Aleșii au aprobat refacerea structurii acestuia printr-o investiție estimată la peste 700.000 de lei.

Ceasul floral se află în zona de protecție a sitului urban „Cetatea Timișoara” și a fost ridicat în anii 1970 pe locul fostei Cazarme Transilvania. Acum – o amintire a ceea ce a fost cândva o atracție turistică unică în țară.

„A fost foarte frumos de la bun început. Pot să fac o comparație cu mai celebrul pe plan internațional ceas floral din Dubai. Vă spun sincer că mie mi-a plăcut mai mult ceasul nostru, atunci când era funcțional și în bunăstare.”, le-a spus primarul Nicolae Robu consilierilor locali, în ședința de plen.

Astăzi ceasul floral este într-o avansată stare de degradare. „Are multe defecte generate de deplasarea fundațiilor ca urmare a fundării în umpluturi sub limita de îngheț, deplasări care au produs degradări mari la pereții interiori și în anumite zone de alipire a zidului de sprijin din spatele ceasului. Clădirea ceasului nu este prevăzută cu stâlpișori și centuri de consolidare structurală, ceea ce a favorizat deschiderea fisurilor și, mai mult, ca urmare a deplasărilor fundațiilor și a fenomenului de gelivitate, clădirea a rămas fără tencuieli.”, se arată în documentele explicative ale proiectului aprobat de consilierii locali.

„A fost și este un simbol pentru Timișoara. A fost o premieră națională. Mai este un ceas în Geneva, unde traseele turistice pornesc chiar de la ceasul floral din Geneva și sperăm să i se acorde din nou importanța pe care o merită.”, a spus și consilierul local Simion Moșiu.

Autoritățile au în vedere reabilitarea structurii ceasului și refacerea elementelor decorative. Se va înlocui mecanismul ceasului și se propune un sistem de iluminat arhitectural exterior. Se vor replanta flori și se vor realiza aranjamente florale în jardinierele existente care vor fi reparate și finisate. Cromatica va păstra caracterul tradițional. Pentru toate acestea este estimată o investiție totală de 720.000 de lei, fără TVA.