Un sfert din totalul pădurilor virgine din România se află în Caraș-Severin! În „seiful” județului vor mai fi incluse 6.000 de hectare

În ciuda tăierilor masive reclamate de mulți cărășeni, județul încă stă bine la capitolul păduri virgine. Mai bine de un sfert din suprafața totală a țării se află în Caraș-Severin. Iar în contul județului vor mai fi adăugate încă 6.000 de hectare prin completarea Catalogului Pădurilor Virgine.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a declarat astăzi, în timp ce se afla în județul Prahova, în pădurea virgină Muntele Roșu, că suprafața de păduri virgine din România se va dubla.

„De astăzi, 40.000 hectare de noi păduri virgine și cvasivirgine din România se află sub protecție strictă. Când am preluat mandatul, Catalogul Pădurilor Virgine avea incluse circa 28 000 de hectare. Am spus de atunci că România are mult mai multe suprafețe de atât și astfel, mi-am asumat că o să dublez suprafețele pădurilor virgine și cvasivirgine puse sub protecție, până la finalul mandatului meu. Astăzi vă anunț că am reușit mult mai devreme ceea ce mi-am propus și cu o suprafață mult mai mare decât am estimat inițial. Avem pregătită licitația pentru studiile a 39.865 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Potrivit Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, în prezent, mai bine de un sfert dintre pădurile virgine și cvasivirgine din România se află în Caraș-Severin (26%), urmat de Hunedoara (14,7%), Maramureș (9,6%), Brașov (8,3%), Prahova (7,8%).

După realizarea tuturor studiilor și includerea pădurilor în catalog, în aceste județe dar și în celelalte suprafețele pădurilor virgine vor crește cu aproape 6.000 de hectare în Caraș-Severin, 9.400 de hectare în Gorj, 4.800 de hectare în Hunedoara, 4.200 de hectare în Brașov, 4.100 de hectare în Argeș și cu 800 de hectare în Prahova.

Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine a apărut în 2016 și este instrumentul prin care aceste păduri virgine, identificate în teren, au fost puse sub protecție strictă. Față de anul 2016, când doar 10 județe aveau identificate și incluse în Catalog păduri virgine, după finalizarea studiilor, numărul județelor va ajunge la 19. Printre județele noi în care au fost găsite păduri virgine se numără: Harghita, Bistrița, Alba și Arad.