Peste 19 milioane de lei pentru oraşul de pe Valea Caraşului: „Dacă investim în educaţia copiilor, investim în viitorul nostru”

Veste bună pentru locuitorii din Oravița! Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat că a fost contractată o finanțare europeană, în valoare de peste 19 milioane de lei, fapt care va avea un impact deosebit în ceea ce privește sistemul de educație orăvițean.

Proiectul care vizează îmbunătățirea calității vieții populației prin creșterea calității procesului educațional și prin oferirea unor posibilități de petrecere a timpului liber, în special locuitorilor din Zona Gării, identificată ca zonă marginalizată, este o investiție extraordinară care va aduce numai beneficii publicului țintă.

„Cea mai profitabilă investiție este investiţia în viitor, în copiii noștri, în educația lor. Dacă investim în educația copiilor, investim în viitorul nostru”, a explicat șeful administrației publice locale din Oravița, Dumitru Ursu.

Cu ajutorul finanțării europene, Școala Gimnazială „Romul Ladea” va fi supusă unui amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare. Se va interveni la diferite corpuri de clădire ale şcolii (spații destinate învățământului primar, gimnazial şi preşcolar, sală de sport), prin: refacerea/consolidarea structurii de rezistență, refacerea șarpantei din lemn cu învelitoare din tablă profilată, izolarea planșeului peste etaj, a soclului şi pereților, înlocuirea ferestrelor, refacerea termoizolației și hidroizolației, instalarea unui sistem de iluminat cu tehnologie LED, montarea de ventilo-convectoare pentru încălzire, refacerea tencuielilor interior-exterior, dotarea cu echipamente a sălilor de curs, laboratoarelor şi atelierelor, achiziția unor softuri educaționale etc.

O altă componentă a proiectului cuprinde amenajarea parcului din Zona Gării, prin amenajarea de locuri de joacă pentru copii, plantări de copaci, înlocuirea stâlpilor de iluminat cu stâlpi cu panouri fotovoltaice, amplasarea de bănci, coșuri de gunoi şi toalete ecologice, împrejmuirea parcului și realizarea unui număr de patru căi de acces.

„Este un proiect extraordinar! Fiecare profesor din cadrul instituției de învățământ a contribuit cu idei. Se va schimba total imaginea școlii. Vor dispărea sălile de clasă ceea ce înseamnă că se va lucra doar pe laboratoare. Fiecare profesor va avea propriul laborator, dotat la standarde europene. Ne bucurăm că încet, încet sistemul de educație orăvițean începe să prindă viață, iar elevii nu vor mai duce lipsă de dotare”, a ținut să precizeze Marțian Lepa, profesor și fost director al Școlii Gimnaziale „Romul Ladea”.

Valoarea totală a investiţiei este de 19.569.075,21 lei, din care 19.175.831,24 lei finanţare nerambursabilă, prin Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, apelul de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Linia de finanţare a fost identificată la începutul anului 2018, perioada de implementare a proiectului fiind de 38 de luni.