Un senator de Timiș grăbește restaurarea clădirilor istorice

Raoul Trifan, senator USRPLUS de Timiș, a depus în Parlament un proiect care va facilita restaurarea cât mai multor clădiri istorice într-un timp mai scurt. Parlamentarul susține că în România sunt peste 30.000 de imobile declarate monument istoric, iar multe dintre acestea se află în Timișoara.

Deși mai este puțin timp până când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, procesul de reabilitare a clădirilor istorice din oraș merge greu. În aceste condiții, Raoul Trifan, senator USRPLUS de Timiș, anunță că a decis să depună în Parlament un proiect de modificare a legii 153/2011 pentru a facilita restaurarea cât mai multor clădiri de patrimoniu într-un timp mai scurt.

Ultimul „recensământ” al clădirilor declarate monumente istorice a arătat că există 30.154 de clădiri înscrise în Patrimoniul cultural național al României. Multe dintre acestea se află în Timișoara. Faptul că majoritatea se află într-o stare avansată de degradare pune în pericol siguranța populației și afectează negativ calitatea vieții în localități”, a precizat Raoul Trifan.

raoul trifan

Senatorul de  Timiș a explicat că, în prezent, legea obligă deținătorii unor astfel de imobile să intervină pentru reabilitarea clădirilor. La rândul lor, primăriile au obligația de a elabora, organiza și monitoriza realizarea unor programe multianuale de reabilitare.

Însă obligațiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat în practică, întrucât costurile pentru reabilitarea clădirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numărul mare de clădiri degradate. Pornind de la această realitate, ne-am dorit o flexibilizare a mecanismului de cofinanțare, care să contribuie la îmbunătățirea patrimoniului cultural al orașelor din România și, în același timp, la atracția lor turistică. Prin modificarea legislativă propusă de mine, procentul de cofinanțare din bugetul local va fi variabil în funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă având posibilitatea prioritizării în funcție de importanța imobilului pentru comunitate. Acest lucru va permite crearea de programe de finanțare accesibile unui număr mai mare de proprietari în același timp”, a detaliat Raoul Trifan.

Ca urmare a acestor modificări legislative, parlamentarul de Timiș speră ca în anii următori să poată fi văzute cât mai multe lucrări de reabilitare începute și finalizate la clădirile istorice.