Teste rapide, în cabinetele medicilor de familie. Dacă rezultatul este negativ, se poate obține certificatul verde Covid-19

Tot mai mulți medici de familie optează pentru serviciul de testare rapidă antigen pentru a reduce presiunea de pe serviciile de ambulanță din țară. Testarea se face contra cost, dar persoanele care au un rezultat negativ pot obține certificatul verde Covid-19 în 48 de ore.

Legea permite testarea în cabinetele de medicină a familiei de la începutul anului, însă existența acestui serviciu este puțin cunoscută de către cetățeni. Oamenii se îndreaptă aproape exclusiv spre laboratoare, spitale, farmacii și serviciile de ambulanță/112.

În cabinetele de medicină a familie testarea se face contra cost deoarece doctorii achiziționează kit-urile din fonduri proprii. În schimb, testele sunt omologate, recunoscute pe teritoriul României și al Uniunii Europene, iar rezultatele pozitive sau negative sunt raportate în aceeași zi de personalul cabinetului către direcțiile de sănătate publică. Ulterior personalul din DSP-uri validează rezultatele și le înregistrează în platforma Corona Forms.

„Un număr din ce în ce mai mare de cabinete de medicină a familiei optează să ofere serviciul de testare cu teste rapide antigen, la prețuri accesibile tuturor cetățenilor. Venim astfel în sprijinul pacienților, dar și al eforturilor autorităților de limitare a îmbolnăvirilor. Pentru pacientul simptomatic, consultat în cabinet, diagnosticarea certă este mult mai rapidă. Astfel, reducem riscul ca pacientul să îmbolnăvească și alte persoane în drumul spre un laborator, farmacie sau spital. Reducem de asemenea și presiunea pe serviciul 112 și ambulanță, care realizează testarea gratuită la domiciliu. Având în vedere și recenta hotărâre a Guvernului privind certificatul verde COVID-19, estimăm că numărul cererilor de testare în cabinetele de medicina familiei va crește în perioada următoare. Persoanele care doresc să se testeze trebuie să știe că și pentru acest serviciu este nevoie să se programeze telefonic, la fel ca pentru orice altă consultație la cabinetul de medicina familiei”, a spus medicul Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Persoanele care au un rezultat negativ își pot genera, în următoarele 48 de ore de la testare, certificatul verde COVID-19 din platforma pusă la dispoziție de autorități.

Important este faptul că medicul de familie nu poate transmite nici către direcțiile de sănătate publică și nici în Corona Forms rezultatul testului rapid antigen realizat de pacient acasă sau de oricare alte persoane sau unități medicale.