Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete de culoare roșie sau vișinie, care nu dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav, atrage atenția un reputat medic.
Doctorul Mihai Craiu atrage atenția asupra legăturii dintre erupțiile apărute pe piele în cazul copiilor și infecții grave precum meningita sau septicemia. Camerele de gardă sunt pline la toate spitalele de copii. Mulți pacienți ajung cu febră, mai ales că a crescut numărul de infecții respiratorii.
„Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar relaxarea a fost făcută prea abrupt. În acest context, în care febră au foarte mulți copii, trebuie să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență. Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete de culoare roșie sau vișinie care nu dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav, de obicei meningită sau septicemie”, atrage atenția medicul Mihai Craiu.
Există însă și alte semne care însoțesc diagnosticul.
„Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dumneavoastră.. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături în jet fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela, partea moale de lângă creștetul capului la sugari, atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil”, a mai explicat doctorul.
În cazul în care erupțiile nu dispar la testul paharului și apar concomitent cu celelalte semne, copiii trebuie să ajungă la medic.
„Deoarece mintea complicată a unora vede în spatele oricăror afirmații un scenariu sunt nevoit să precizez că nu există acum mai multe cazuri de meningită în România decât acum trei, 10 sau 15 zile”, a mai ținut să precizeze doctorul.