Un secol de perspective. Cum sărbătorește Universitatea Politehnica 100 de ani de existență

Anul 2020 este dedicat mediului universitar al Politehnicii din Timișoara. Acum aproximativ 100 de ani, Universitatea Politehnica din Timișoara își deschidea porțile și era gata să dea drumul generației de ingineri. Ce s-a schimbat de atunci, ce este universitatea în prezent și cui datorează bunul mers, toate acestea au fost pe rând omagiate într-un eveniment public.

La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Timișoara, și totodată fost rector al Universității Politehnica, Nicolae Robu. Edilul a lăudat activitatea universitară și a remarcat faptul că existența Politehnicii a adus un aport uriaș Timișoarei. „Astăzi școala este la cote înalte și are o misiune țintă: să genereze și să transfere spre societate cunoaștere prin cercetare, dezvoltare și, cel mai important, să producă ingineri de calitate. Este o șansă pentru copiii țării, pentru copiii Banatului, pentru cel puțin jumătate de țară reprezentată aici de copiii săi. Ca primar simt importanța școlii masiv, mai ales în ceea ce privește investitorii. Numele Timișoarei este dus pe mapamond prin produsele care se creează aici. Mie această școală mi-a dat totul”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Viorel-Aurel Șerban, actualul rector al Universității Politehnica din Timișoara, a adus un omagiu tuturor personalităților care și-au pus amprenta în evoluția universității de pe malul stâng al Begăi. Tot în cadrul evenimentului s-au premiat 10 studenți de top ai universității, câte un reprezentant al fiecărei ramuri din domeniu. Studenții au obținut din partea investitorilor locali câte o bursă în cuantum de 1.000 de euro.

Tot de astăzi, 18 februarie, Universitatea Politehnica Timișoara introduce o emisiune de mărci poștale dedicată unui secol de educație și inovație. Emisiunea de mărci conține un timbru și o coliță dantelată și este dedicată pasionaților de știință. Valoarea timbrului este de 8,5 lei și ilustrează sigla instituției, alături de o imagine cu actuala clădire a Rectoratului Universității Politehnica.

După 100 de ani, Universitea Politehnica Timișoara este pe locul II în topul universităților din România și pe locul I în cel al universităților tehnice.