Un sat din Caraș-Severin arată că se poate! Oamenii se mobilizează așa cum n-au făcut-o aleșii lor în ani întregi!

Pun mână de la mână și își rezolvă problemele singuri. Oamenii dintr-un sat cărășean arată că totul ține de voință, nu de contracte costisitoare cu firme neserioase. 

Mihaela Drăgilă, noul primar din Lăpușnicu Mare, e tare mândră de oamenii pe care îi păstorește. Deși în satul aparținător Moceriș candidatul liberal a pierdut alegerile desfășurate în luna iunie, se bucură acum de o susținere și de o mobilizare exemplară. Oamenii nu așteaptă proiecte care să pună Primăria la cheltuială, ci își rezolvă problemele cu mâinile goale.

Un exemplu concret este cel de la sfârșitul săptămânii trecute. Câțiva săteni din Moceriș au răspuns prompt inițiativei lui Ionuț Cucu, cel mai tare meseriaș din localitate, după cum îl numește chiar primarul Mihaela Drăgilă. „Acolo aveam o problemă la bazinul de apă, care avea o gaură în membrană de foarte mult timp. Lucrarea e relativ nouă, abia ieșită din garanție. Problema e veche de cel puțin 2 ani. Nimeni nu a reparat-o și eu căutam firme care toate vorbeau de lucrări de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Așa că oamenii de acolo din sat, prin câteva cunoștințe și prin priceperea lor, în mod special Ionuț Cucu, omul cheie în toată afacerea, susținut de consilieri, au reușit să cârpească membrana, să oprească acea pierdere și practic să redea oamenilor din sat maximul din ce putem avea ca apă de băut”, ne explică Mihaela Drăgilă.

Firmele contactate s-au arătat reticente în a interveni, probabil conștiente de suma colosală pe care urmează să o ceară unei comune. Așa că oamenii nu doar că și-au rezolvat problema, ci au și economisit bani frumoși la buget. „E un lucru foarte bun, pe care l-am făcut cu o sumă ridicolă: 900 de lei a fost toată cheltuiala. Am discutat cu firme de prin Pitești, firma care a făcut lucrarea și care ne-a lăsat cu ea în halul ăsta nici măcar nu a răspuns la telefon, nu am reușit să dăm de ei. Membrana nu avea o singură fisură. Cred că a fost montată o membrană recuperată dintr-un bazin mai vechi și ne-a fost nouă servită drept lucrare nouă”, este de părere primarul recent instalat în funcție.

Totul a pornit de la unul dintre localnici, pompier la Bozovici și gospodar de seamă. Mihaela Drăgilă spune despre el că este omul bun la toate, dar și sufletul petrecerilor. „Este unul dintre eroii anonimi ai Văii Almăjului. Pe lângă faptul că e un dansator desăvârșit, e și cel mai priceput meșter pe care îl avem în zonă. Ce noroc e ăsta, să ai în jurul tău prieteni atât de buni și oameni de așa mare calitate… E o binecuvântare! E omul cheie într-o comunitate care îți dă și cheful de muncă, nu doar soluția. El nu doar că știe să facă anumite treburi, dar știe să-i molipsească și pe alții cu pofta lui de a repara, de a rezolva”.

Același Ionuț Cucu a fost inițiator și la deschiderea unui drum din sat. „A adunat cam 15-20 de oameni cu drujbe, cu tractor, utilaje și am deschis drumul acela prin care era foarte greu de trecut pentru că ajungea vegetația până în mijlocul lui. Mobilizarea de la Moceriș e practic o chestie prin care susținătorii noștri mai puțini de acolo compensează numărul prin calitatea lor umană”, spune Mihaela Drăgilă. „Ați făcut în trei ceasuri, cât n-au făcut alții în treizeci de ani”, le-a spus edilul după ce oamenii au terminat lucrarea.

În ceea ce privește lucrarea de la bazinul de apă din Moceriș, primarul Drăgilă spune că aceasta s-a făcut în urmă cu aproximativ 6 ani, valoarea proiectului fiind de circa 4,6 milioane de lei. Neregulile constatate o determină însă să se gândească la căutarea adevărului în instanță. „Noi ne gândim la instanță de fiecare dată, să știți. Când știi de anumite nereguli și nu iei măsuri pentru remedierea lor, e ca și cum în sufletul tău te-ai face părtaș la anumite treburi. Mie mi-e greu să trec pe lângă lucruri care au păgubit statul ăsta român”, a mai declarat Mihaela Drăgilă pentru Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/