Un pomelnic de promisiuni făcute de premierul Dăncilă mitropolitului Banatului! IPS Ioan: „M-a rugat să trimit lista la București. Din 15 probleme, și una dacă se realizează, tot e bine!” [FOTO+VIDEO]

Premierul Viorica Dăncilă a vizitat azi Mitropolia Banatului din Timișoara și o localitate din județul Timiș. Este vorba de comuna Giarmata, unde prima oprire a fost la primărie și apoi la școala nouă, care se amenajează cu bani de la Guvern. Vizita a continuat cu o întrevedere a premierului cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan, care a așteptat-o cu un pomelnic… de nevoi.

Premierul a fost primit cu bucate de edilul comunei Giarmata, Virgil Bunescu, și de întreaga conducere județeană a PSD. După ce a făcut o scurtă vizită la sediul Primăriei, Viorica Dăncilă și delegația au plecat spre ultima investiție realizată în comună: sediul pompierilor voluntari, Centrul de Permanență și sediul Poliției Locale. La sediul pompierilor, autoritățile locale s-au lăudat și cu alte investiții, fie din fonduri europene, fie prin PNDL.

„Este foarte important pentru că avem nevoie de forță de muncă calificată și de a crea această oportunitate pentru investitorii din zonă. Sunt convinsă că veți aduce și alte investiții. Noi avem în vedere și școlile profesionale, pentru că e un deficit de forță de muncă. Și dacă avem forță de muncă, dacă nu o calificăm, atunci investitorii nu o să fie convinși să investească (…). Am văzut multe proiecte, ceea ce înseamnă că programul guvernamental funcționează bine și că rezultatele programului se văd, deja prind contur în comunități, inclusiv aici. Pentru mine este o supriză plăcută. Pentru noi, ca și Guvern, ne îndeamnă să continuăm pe acest drum și să găsim noi programe, astfel încât să ajutăm comunitățile din România, din județul Timiș, pentru că prin dezvoltarea fiecărei comunități contribuim la dezvoltarea României.” a declarat Viorica Dăncilă.

Peste 50 de oameni s-au adunat în zonă, pentru a-și exprima nemulțumirea față de Viorica Dăncilă. Înarmați cu pancarte și vuvuzele, protestarii au lansat și mesaje împotriva conducerii Guvernului. În acest timp, muzica din boxele primăriei acoperea scandările oamenilor, îngrădiți cu garduri de către jandarmi.

Premierul României a ignorat mesajele ostile și a declarat că partidele au dreptul să-și spună părerile și „oamenii pot protesta”, dar într-un mod civilizat.

„Eu cred că într-o democrație, fiecare partid trebuie să își spună punctul de vedere. Dar într-o lume civilizată, într-o lume în care există respect, aceste lucruri se pot spune într-un mod politicos, într-un mod care să arate că poți veni cu argumente și nu cu jigniri și violențe. Oamenii pot protesta, e dreptul lor. Dar nu pot înțelege și cred că mulți dintre români nu pot accepta modul în care se manifestă. În momentul în care vii cu violență, vii cu jigniri, înseamnă că nu ai argumente. Eu aș fi văzut o dezbatere pe proiecte, discuții constructive, care să arate că în 30 de ani de zile am evoluat și că știm cu adevărat cum e democrația. Nici într-o familie părerile nu sunt aceleași. Pot exista membri ai familiei cu păreri diferite, dar cred că noi, românii, nu suntem cum vor să ne zugrăvească unii care cred că a jigni ne face mai puternici, că a dezbina este obiectivul nostru de țară. Eu cred că trebuie să dăm dovadă de mai multă responsabilitate și că fiecare dintre noi poate să accepte criticile, dacă ele sunt fondate. Dar aceste critici să vină respectuos, pentru că, atunci când există respect unii față de alții, cred că putem să discutăm și să avem rezultate mult mai bune”, a declarat premierul la Giarmata.

După vizita în comuna Girmanata, Viorica Dăncilă s-a deplasat la Mitropolia Banatului, unde a purtat mai multe discuții cu IPS Ioan Selejan.

„A fost un dialog constructiv. Am discutat despre proiecte pe care biserica le are în vedere, atât în domeniul sanitar, în domeniul educațional. Am vorbit despre școala pe care biserica o construiește aici, despre proiecte importante pentru Timișoara și despre sprijinul pe care Guvernul poate să îl dea pentru realizarea acestor proiecte”, a spus premierul.

După întâlnirea cu premierul României, mitropolitul a detaliat discuția avută.

„Apoi am vorbit despre posibilitatea de extindere a after-school-ului pentru școli. Există un program de 50 de școli-pilot pentru a subveționa problemele legate de after și am discutat să extindă acolo unde se poate, unde școlile au cantină. Și anul trecut au fost aprobate 50 de școli și numai 30 au putut să accesseze, așa că să se extindă aceste planuri unde există bază materială.

În cadrul Mitropoliei avem o școală cu 18 clase care se construiește acum și am făcut-o cu bani din biserică.. Am rugat pe cât posibil să ne ajute pentru a putea finaliza această lucrare că pentru orașul Timișoara ar fi important ca în septembrie să funcționeze acolo și clase primare. Este prevăzută cu cantină, este ridicată, finisată. Am ridicat o problemă legată de retrocedarea pădurilor către unele biserici și mănăstiri, să putem găsi o formulă, pentru că Biserica întotdeauna a avut grijă de păduri, să le păstreze. Nu dorim să ne îmbogățim din păduri, ci dorim să le păstrăm.

Am mai ridicat încă două probleme pe linie de Transporturi. De vreo 2 ani s-a întrerupt circulația de cale ferată între România și Serbia și atunci cum am putea să deblocăm această problemă. Am mai solicitat să se studieze posibilitatea unei legături aeriene între Timișoara și Viena, pentru că la Viena sunt spitale foarte bine dotate și cu specialiști foarte bine încadrați acolo, care ar fi dispuși să vină să opereze aici, la Timișoara. Vom face o socoteală cât plătește statul român actului medical clinicilor din Viena și cât s-ar reduce cheltuielile dacă medicii de acolo ar veni cu avionul, ar face operațiile și s-ar întoarce. N-am cerut un avion special, eventual un avion TAROM care vine București – Timișoara, escală aici și pleacă la Viena și apoi vine înapoi.

Problemele cotidiene le cunosc din spațiul public, de la credincioșii și oamenii care îmi trec pragul și îmi spun problemele pe care le au. Sunt bucuros că au fost receptivi și m-au rugat să trimit lista la București. În sfârșit, din 15, și una dacă se realizează, tot a meritat vizita la Timișoara. Nu am făcut altceva decât pentru binele acestei comunități. Nu este puțin lucru să ai într-o zi atâția miniștri într-un loc, și care și-au manifestat disponibilitatea de a ne ajuta. Dacă o singură problemă se rezolvă, tot am câștigat ceva. În ceea ce privește Capitala Culturală, se lucrează la o Ordonanță de Urgență pentru acordare de fonduri, am mai accelerat treaba asta”,  a declarat mitropolitul Banatului.

După vizita la Mitropolia Banatului, Viorica Dancilă a plecat către Aeroportul Timișoara, îndreptându-se spre București.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/