Urmează cea mai grea expediție pe Himalaya pentru timișoreanul Horia Colibășanu

1000x100 (5)

Timișoreanul Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri din Himalaya cu o altitudine de peste 8.000 de metri, consideră că expediția din acest an, cu obiectivul de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 m), este cea mai solicitantă de până acum, chiar mai grea decât expediția din 2004 spre vârful K2 (8.611 m)!

În 2019 are loc cea de-a 21-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 16-a în Himalaya.

Echipa de expediție și-a propus o ascensiune pe creasta nord-vestică, accesibilă după depășirea unui horn care are un perete de gheață foarte tehnic, pe care este nevoie să fie instalat un echipament de asigurare. Din tabăra de bază japoneză, Horia și colegii săi de expediție au făcut mai multe ascensiuni pentru echiparea acestei porțiuni de traseu.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Avem în față un traseu foarte tehnic, un perete de gheață, de aproximativ 600 de metri. A fost nevoie să echipăm această porțiune ca să putem urca la peste 5.400 m altitudine cu echipament pentru taberele de bază intermediare. Am avut un program extrem de solicitant: o zi am echipat traseu, o zi am rămas în tabăra de bază ca să ne odihnim. Efortul să montăm atâtea sute de metri de coardă a fost foarte mare. Ne-au mai dat bătăi de cap și ninsorile care ne-au pus să facem muncă de deszăpezire. Și abia acum începe cu adevărat greul, pentru că urcăm pe o rută necunoscută, încărcați cu echipament pentru mare altitudine. Este de departe cea mai grea expediție a mea de până acum, mai grea și decât expediția pe K2 care a fost foarte tehnică și imprevizibilă. Cred că șansa noastră a tuturor, pentru expediția aceasta, este faptul că suntem împreună”, a transmis Horia.

Conform planului de expediție, Horia și colegii săi vor da startul aventurii spre Vârful Dhaulagiri în cea de-a doua parte a lunii mai, când vremea este favorabilă. Întoarcerea în țară este planificată la începutul lunii iunie.

Expediția poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro, pe pagina de Facebook Horia Colibășanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering” din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

banner 970 x 250