Un pas înainte pentru Caransebeș în privința colectării selective. Peste 100 de pubele noi pentru diverse zone din oraș

Primăria Caransebeș dotează platformele destinate colectării deșeurilor din municipiu cu pubele noi. Acestea vor fi preluate de operatorul de salubrizare S.C. Transal Urbis S.R.L.

Ultima dată când municipalitatea a dotat platformele pentru depunerea deșeurilor a fost în anul 2008. De atunci unele s-au deteriorat, altele au fost distruse, iar în anumite locații – lipseau cu desăvârșire.

În aceste zile au fost achiziționate 101 pubele de diferite culori pentru colectarea selectivă a deșeurilor, iar acestea au fost preluate și inscripționate de către S.C Transal Urbis S.R.L., urmând să fie amplasate pe platformele special amenajate din Caransebeș.

leader board 728 x 90 px

„Având în vedere că în anii trecuți procentul de colectare selectivă a fost scăzut, contribuțiile către Fondul de Mediu decontate de către Primăria Caransebeș au reprezentat o sumă însemnată din bugetul local. Unul din principalele obiective ale primăriei este creșterea gradului de selectare și apoi de valorificare a deșeurilor. Cu toții ne dorim un oraș mai curat, iar de aceea conducerea primăriei a luat decizia achiziționării acestor pubele. Ne dorim să implementăm și în municipiul nostru un management corect al gestionării deșeurilor. Avem ca obiectiv, împreună cu operatorul nostru S.C. Transal Urbis S.R.L., îmbunătățirea constantă a acestui serviciu pentru a atinge nivelul de colectare selectivă impus de Comunitatea Europeana”, ne-a transmis directorul de Strategii de Dezvoltare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Caransebeș, Liviu Jigoria-Oprea.

La Caransebeș, în acest moment, se colectează pe 4 fracții: hârtie-carton, sticlă, plastic și metal, urmând în scurt timp să se colecteze și deșeul biodegradabil (compostul), pentru care deja au fost achiziționate pubelele necesare.

Reciclarea este un sistem complex, iar colectarea selectivă este doar una dintre etapele reciclării, dar poate cea mai importantă, deoarece implică comunitatea locală care trebuie să conștientizeze și să selecteze responsabil, iar autoritățile trebuie să pună la punct infrastructura necesară și să supravegheze ca întregul proces să fie gestionat în conformitate cu normele europene.

Pentru a urmări și a controla modul în care se aruncă deșeurile, în perioada următoare administrația locală mai are în plan și montarea unor camere de supraveghere în zonele din apropierea platformelor pe care sunt amplasate pubelele.