Un pansament pentru Planetă de Ziua Mondială a Zonelor Umede. Ce fac elevii din Timiș pentru natură?

casinoherculane by sungarden

Ziua Mondială a Zonelor Umede se aniversează în fiecare an, în data de 2 februarie. Ultimele estimări arată un declin global al biodiversităţii, iar zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile. În acest sens, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș organizează activități în întregul județ în perimetre considerate zone umede. Elevii vor fi voluntari în acțiunile celor de la Protecția Mediului. 

Zonele umede sunt considerate toate întinderile de bălţi, mlaştini, turbării, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa are următoare calități: este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată. Inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 metri se află în această categorie. Existența lor permanentă adăpostește un habitat pentru o varietate de specii de plante şi animale, care contribuie decisiv la echilibrul ecologic. Tocmai din acest motiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, în colaborare cu Palatul Copiilor Timișoara şi Muzeul Satului Bănăţean va organiza cu mai multe instituții de învățământ gimnaziale și liceale din Timiș activități de informare și conştientizare cu privire la rolul şi importanța zonelor umede. Specialiști din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș și Palatului Copiilor Timișoara vor organiza un workshop pentru a educa despre beneficiile aduse de zonele umede, iar elevii îndrumaţi de cadrele didactice vor realiza mai apoi desene, machete și alte materiale prin care vor ilustra zonele respective și viețuitoarele ce se adăpostesc în aceste biosfere. În 4 februarie este anunțat un prim eveniment împreună cu un grup de 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 30: cu activităţi în natură la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde se va vizita balta din perimetrul muzeului, considerată zonă umedă.

De ce sărbătorim o astfel de zi?

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Ziua a fost creată pentru a informa și educa populația cu privire la importanța zonelor umede pentru omenire şi planetă. Tot la 2 februarie s-a adoptat și Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională în 1971. Convenția a fost semnată în oraşul iranian Ramsar. Obiectivul declarat al Convenției a fost de a conserva zonele umede, fauna și flora ce servesc ca habitat al păsărilor acvatice, care reprezintă și cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, imposibil de refăcut în cazul distrugerilor. România a adoptat Convenția în anul 1991.

În întreaga lume există 2.375 de situri Ramsar, adică zone umede de importanță internațională, cu o suprafață de 253,614,461 hectare. România are 19 situri Ramsar cotate ca zone umede, cu o suprafaţă totală de 1.156.448 hectare. Zonele umede ale judeţul Timiș sunt: zona Mlaştinile Satchinez, zona Mlaştinile Murani, zona Lacul Surduc, Zona Lunca Bârzavei, Zona Lunca Timișului, iar Parcul Natural Lunca Mureșului este zonă umedă de importanţă internaţională, ce se întinde pe teritoriul judeţelor Timiș si Arad.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/