Un nou tratament, folosit împotriva COVID-19, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara au inclus în lista schemelor de tratament, destinate bolnavilor infectați cu noul coronavirus, un medicament folosit, până acum, în tratarea inflamațiilor generale cronice, îndeosebi a artritei reumatoide. 

Este vorba de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6. Sunt studii care demonstrează că acest tratament ar reduce nevoia de ventilație mecanică la pacienții, infectați cu SARS-CoV-2, care au fost diagnosticați cu pneumonie.

Anticorpii monoclonali imită anticorpii, generați de organismul uman, pentru a lupta împotriva infecțiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului. În urma administrării tratamentului, s-a constatat că, în cazul pacienților cu forme moderate și severe de boală, a existat o îmbunătățire a stării de sănătate.

leader board 728 x 90 px

„Avantajul este că poate fi administrat în secție și nu este nevoie ca pacientul să fie transferat în Terapie Intensivă, cum este în cazul plasmei sau al Remdesivirului și atunci se degrevează Secția de Terapie Intensiva de aceste cazuri”, a spus conf. dr. Voichița Lăzureanu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă Boli Infecțioase, din cadrul unității sanitare.

Tratamentul se administrează în patru doze, la un interval de opt ore, pe cale intravenoasă, în diluție de ser fiziologic. Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase spun însă că există o „fereastră de timp”, destul de redusă, pentru administrarea acestui medicament, astfel încât acesta să fie eficient.

„Cu cât a fost administrat mai repede în evoluția bolii, cu atât eficiența a fost mai mare. La pacienții critici, în fază terminală, există foarte puțină medicație și doar împreună cu plasma, cu Remdesivirul, cu hemodiafiltrare sau împreună cu ventilația mecanică și chiar cu instalarea unui plămân artificial mai poate să funcționeze”, a mai spus Voichița Lăzureanu.

Aproape 100 de pacienți, infectați cu noul coronavirus și internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, au beneficiat până acum de administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukina 6.