În orașul-reședință al județului Caraș-Severin, 40 de tineri, sub umbrela Asociației Nevo Parudimos, vor milita pentru împământenirea voluntariatului, a toleranței și a creativității, totul în cadrul unui proiect de voluntariat finanțat prin Corpul European de Solidaritate, intitulat „Voluntari solidari pentru oraș”.
Proiectul care are în prim-plan implementarea solidarității la nivelul municipiului e programat să se desfășoare pe parcursul a 45 de zile, perioadă în care tinerii, împărțiți în trei echipe, se vor ocupa, prin intermediul unor activități specifice, să promoveze voluntariatul ca metodă de dezvoltare a toleranței și a înțelegerii dintre comunitățile de romi și non-romi din Reșița.
Prima activitate gândită pentru reșițeni va avea ca temă „Peisagistica și înfrumusețarea unor terenuri de joacă”, activitate care va reuni un număr de 14 voluntari, (cinci voluntari locali și nouă voluntari internaționali), gata să renoveze, decoreze și picteze instituțiile de învățământ destinate preșcolarilor.
Cea de-a doua activitate se va axa pe promovarea incluziunii prin intermediul artei și va reuni un număr de nouă voluntari internaționali și patru voluntari locali, campania de promovare a toleranței fiind presărată de activități artistice de promovare a toleranței și înțelegerii.
O altă sarcină importantă se referă la promovarea incluziunii prin intermediul educației, în acest caz, echipa mixtă de voluntari trudind la crearea de materiale informative, materiale care scot în evidență interculturalitatea și comunitățile de romi.
Proiectul va dura 45 de zile și va include o perioadă de pregătire la fața locului și activitățile menționate mai sus. În total, în acest proiect va fi angrenat un număr de 40 de voluntari (27 internaționali și 13 localnici) din Italia, Spania, Grecia, Azerbaidjan, Turcia, Iordania, Macedonia, Franța, Georgia și România. Voluntarii vor avea un buget fix pentru biletele de transport spre România și de întoarcere acasă.
Transportul local în Reșița va fi asigurat de Nevo Parudimos. De asemenea, voluntarii vor primi 3 euro/zi, bani de buzunar și câte 5 euro/zi, bani de mâncare.
Iată câteva lucruri care creionează profilul voluntarului:
– vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani;
– flexibil, cu mintea deschisă, tolerant, comunicativ, creativ, de încredere;
– disponibilitate de lucru în echipă sau individual, cu inițiativă și creativitate;
– dornic să ajute alți tineri;
– gata să lupte împotriva excluderii, prejudecăților și stereotipurilor;
– cunoașterea limbii engleze, cel puțin la un nivel începător.
Proiect derulat în perioada 31 iulie-15 septembrie.
Parteneri: GREECE – USB, FRANCE – CRIJ – Normandy Cae, TURKEY – Canakkale Koza Genclik Dernegi, NORTH MACEDONIA – R.R.O.M.A.