Un nou pas pentru ca Pădurea Verde din Timișoara să poată fi transformată în pădure-parc

Primăria Timișoara face un nou demers pentru a putea transforma Pădurea Verde într-una de tip parc. Dacă noul spațiu de recreere nu va fi amenajat în doi ani, pădurea va reveni Romsilva. 

În luna iunie, reprezentanții Direcției Silvice spuneau că autoritățile locale sunt cele care trebuie să se asigure că le va fi transferată și partea din pădure fără de care nu se poate începe amenajarea pădurii-parc. Deocamdată, prin hotărâre de guvern, administrației locale i-au revenit doar copacii din pădure, nu și aleile.

„Ansamblul Pădurii Verzi cuprinde și celelalte categorii funcționale de terenuri, nu numai pădure. Sunt și ogoare destinate hranei vânatului, terenuri administrative. Din punctul nostru de vedere, urmează o rectificare și o completare a Legii 220/2018, la solicitarea Primăriei Timișoara și care să completeze acest transfer de suprafață cu ceea ce este imperios necesar pentru a se realiza în termenul dat de HG, cei doi ani de zile, acel proiect de amenajare a pădurii parc din Pădurea Verde. Altfel, dacă în 2 ani nu se realizează acest proiect, pădurea va reveni statului.”, declara, la acea dată, Traian Lombrea, directorul tehnic al Direcției Silvice Timiș.

leader board 728 x 90 px

CITEȘTE ȘI: Transformarea Pădurii Verzi într-un spațiu de recreere, imposibilă deocamdată. Ce spun reprezentanții Direcției Silvice?

„În ședința de consiliu local din luna august va fi dată o nouă hotărâre prin care vom solicita Guvernului să emită o hotărâre prin care să ne dea Pădurea Verde, inclusiv și aceste linii parcelare. Fără aceste linii parcelare, noi nu o putem transforma în pădure-parc. Vorbim, practic, de aleile pădurii verzi. Avem toată încrederea că această situație va fi rezolvată anul acesta. Terenul ocupat de pădure este în suprafață de aproape 5,2 milioane mp, cu tot cu linii parcelare vorbim despre aproape 550 de hectare.”, a declarat Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.

Trecerea de la Romsilva la Primăria Timișoara a 520 de hectare din Pădurea Verde, din cele 580 în total, a fost făcută în septembrie 2020, în baza unei hotărâri de guvern. Autoritățile locale au la dispoziție, prin acel document, doi ani ca să transforme pădurea într-o pădure-parc. Altminteri, Pădurea Verde se întoarce în proprietatea Romsilva. Planul de amenajare a Pădurii Verzi presupune transformarea acesteia într-un spațiu de recreere cu piste de biciclete, foișoare, tiroliene, zone de picnic și un spațiu pentru desfășurarea de spectacole.