Un nou focar de pestă porcină lângă Banat! Ce măsuri se iau în Timiș?

explo 1000x200

După focarul de pestă porcină din sudul județului Arad, maladia care afectează suinele a fost identificată și peste graniță, în localitatea sârbă Srpski Italbe. Pentru că focarul este aproape de teritoriul județului Timiș, aici se vor institui măsuri suplimentare pentru a împiedica izbucnirea unui focar.

De altfel, localitățile Iohanisfeld și Otelec din sud-vestul județului Timiș se și află în zona de supraveghere de 9,6 km. După o ședință cu prefectul de Timiș, Eva Andreaș, cu cei de la Centrul Local de combatere a Bolilor, s-au dispus cinci măsuri. În primul rând, se vor intensifica acțiunile de vânătoare, deoarece pesta porcină africană afectează și mistreții, care pot transmite boala la porcii domestici. Andreș a cerut Gărzii Forestiere să ia toate măsurile pentru cotele de mistreți, iar cu acordul Poliției de Frontieră, vor fi vânate și animalele de pe fâșia de graniță.

La vamă, vehiculele care tranzitează frontiera vor fi dezinfectate și se vor intensifica toate controalele, pentru a împiedica intrarea în țară a animalelor infestate. De asemenea, nu doar la vamă se vor intensifica toate controalele rutiere, pentru a descuraja comerțul ilegal de porci. Populația va fi informată pentru a nu cumpăra animale sau produse ce provin de la aceștia, de la persoanele ce nu au autorizație sanitar-veterinară.

Suinele din regiune au fost inventariate și până acum nu există suspiciuni de îmbolnăvire. Pesta porcină nu afectează omul.