În cadrul unui proiect cultural-turistic, finanțat cu bani europeni, a fost realizat un muzeu virtual al evreilor din Timișoara. În prezent, comunitatea evreilor din capitala Banatului numără aproximativ 600 de persoane.
Comunitatea evreiască din Timișoara numără, în acest moment, doar aproximativ 600 de persoane. Însă, de-a lungul timpului, evreii și-au pus amprenta asupra patrimoniului din oraș. Cele mai importante fiind sinagogile din Timișoara, dar și cimitirul evreiesc. De asemenea, puține persoane știu că arhitecți evrei au contribuit la construirea unor clădiri deosebite din Timișoara, precum Palatul Apelor sau imobilul care găzduiește Colegiul Pedagogic Carmen Sylva.
Despre toate acestea puteți afla mai multe informații dacă veți accesa Muzeul virtual al evreilor din Timișoara, începând cu data de 1 iunie, care va fi disponibil accesând pagina museum.jewishtimisoara.ro. Website-ul a fost realizat în cadrul proiectului european „Rediscover”, în valoare de 1,8 milioane de euro și în care Timișoara a fost implicată alături de alte opt orașe din regiunea Dunării. Liderul proiectului a fost Municipiul Szeged (Ungaria), iar Primăria Timișoara a fost partener. Proiectul a fost derulat începând cu anul 2018 și până în prezent.
„Muzeul Virtual al Evreilor din Timișoara se dorește a fi o sursă digitală pentru toate aspectele legate de istoria şi patrimoniul cultural al evreilor din Timişoara, cu diverse secțiuni, despre istoria comunităţii, contribuţia acesteia la dezvoltarea economică şi culturală a oraşului, personalităţi marcante, religie şi obiecte de cult, patrimoniul cultural tangibil şi cel intangibil, materiale video și audio, precum şi informații despre activităţile desfăşurate de Comunitatea Evreilor din Timişoara”, a informat Primăria Timișoara.
De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizat și un material intitulat „HerStory – Timișoara evreiască din perspectivă feminină”, care a fost pus la dispoziția ghizilor turistici locali.
Totodată, a fost inventariat patrimoniul cultural evreiesc din Timișoara, iar în anul 2019 în capitala Banatului a avut loc un mare Festival Evreiesc local, la care au participat și actrița Maia Morgenstern și caricaturistul Ștefan Popa Popas.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost tipărite broșuri despre patrimoniul evreiesc local, iar cartea de bucate Rediscover tradusă.