Consilierii locali au dat undă verde Primăriei Timișoara să cumpere clădirea fostei RATT de pe strada Intrarea Doinei în care să mute Secția de Radioterapie a Spitalului Municipal. Imobilul pe pe strada Mărășești care găzduiește în prezent secția va fi transformat în centru multicultural. Lucrările au demarat la începutul verii.
Au trecut mai bine de două luni de când primăria a dat startul lucrărilor de transformare a fostului spital de pe strada Mărășești în centru multicultural. Clădirea a găzduit Clinica de Dermato-Venerologie a Municipalului, iar în continuare acolo sunt internați pacienții care fac tratamente de radioterapie. În plin ”șantier în lucru”.
Primăria Timișoara vrea să mute Secția de Radioterapie într-un imobil care aparține fostei RATT, situat pe strada Intrarea Doinei nr.2.
„Discutăm de mult timp de această tranzacție. Ea nu a putut avea loc pentru că era pus sechestru pe clădirea respectivă a STPT. S-a ridicat sechestrul, clădirea e liberă de sarcini, prin urmare putem aproba, și vă rog să votați, cumpărarea ei, pentru că ne arde foarte tare să mutăm acolo bolnavii care fac radioterapie și care încă sunt internați pe Mărășești. Clădirea de pe Mărășești este deja în lucrări de reabilitare, refuncționalizare și ne încurcă tare mult că încă mai trebuie să ținem bolnavi acolo și nu avem chiar cele mai bune condiții pentru ei acolo”, le-a spus primarul Timișoarei consilierilor locali în cea mai recentă ședință de plen.
Aleșii au aprobat cumpărarea imobilului cu 4,3 milioane de lei + TVA și au stabilit că ”suma se va achita anul acesta și anul viitor, în patru tranșe egale, două în cursul anului 2020 și două în cursul anului 2021.”
„Clădirea ne-a fost redată în urmă cu aproximativ 15 ani. În trecut a fost a noastră, apoi acolo era un sediu ACR. În urmă cu 10 ani a fost dispeceratul nostru, după care au fost amenajate săli de clasă pentru elevii Liceului Lenau. Clădirea este acum goală”, a declarat purtătorul de cuvânt al STPT, Cosmin Bradu.
Pe strada Mărășești, clădirea-spital va fi transformată într-un spațiu multicultural.
Monumentul istoric va fi consolidat și igienizat, toate spațiile vor fi modernizate, iar în curtea interioară vor fi construite ascensoare panoramice. Demisolul și parterul vor găzdui muzeul cetății și un centru cultural polivalent care va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele care vizează Timișoara – Capitală Culturală Europeană. La etajul I și în pod vor fi amenajate spații pentru Centrul Cultural Francez și Centrul Cultural German. Valoarea proiectului este de aproape 18 milioane de lei, fără TVA, iar lucrările vor dura doi ani.
Clădirea cu o suprafață de peste 4 mii de mp datează din perioada 1754-1757 și a fost ridicată pentru a găzdui spitalul municipal. Până în 2015, aici a funcționat Clinica de Dermato-Venerologie a Spitalului Municipal, ulterior aceasta fiind mutată pe strada Daliei.