Undă verde pentru energie verde la Moldova Nouă

După mai multe încercări eșuate, Consiliul Local de la Moldova Nouă a reușit să întrunească cvorumul și să voteze un proiect extrem de important pentru viitorul economic al urbei. A fost aprobată procedura de licitație pentru ca într-una din localitățile UAT-ului (Măcești) să-și poată face apariția un parc eolian, investiția urmând să genereze câteva zeci de mii de euro anual la bugetul local, plus câteva locuri de muncă de înaltă calitate.

Prin vânzarea unui teren cu o suprafață de 5.000 mp (pentru amplasarea stației), dar și prin concesionarea altor suprafețe de teren pentru amplasarea unui număr de 16 turbine, agentul economic Monsson International, care și-a făcut prezența deja în 15 țări, cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, e gata să investească în jur de 90.000.000 euro pentru apariția unui parc eolian în orașul de la malul Dunării, fapt care va aduce o serie de beneficii atât investitorului, cât și UAT-ului pe raza căruia se va realiza investiția.

Printre beneficiile care urmează să fie aduse comunității, edilul-șef al orașului din Clisura Dunării, Adrian Torma, a ținut să puncteze:

leader board 728 x 90 px

– încasarea sumei la bugetul local pentru vânzarea terenului unde se amplasează stația electrică;

– chiria anuală către primărie – 20.000 euro;

– impozit pentru fiecare turbină eoliană: 16 x aprox. 8.000 euro = 128.000 euro/anual;

– taxe autorizație de construcție: aproximativ 100.000 euro;

– apariția a aproximativ câteva zeci de locuri de muncă în momentul implementării proiectului;

– dezvoltarea altor activități conexe în diferite domenii: transport, balastiere, stații de beton, turism, horeca, construcții.

Referitor la faptul că acest proiect a reușit să treacă de orice orgoliu politic, șeful administrației publice locale din Moldova Nouă a ținut să transmită următorul mesaj:

„Mulțumesc colegilor pentru efortul depus în realizarea tuturor procedurilor legale, dar și investitorului pentru încrederea acordată comunității noastre. Mă bucură deschiderea de care au dat dovadă consilierii locali PSD, PV, cei ai Uniunii Sârbilor, și, da, mă bucură nespus de mult prezența la ședință a singurului consilier PNL, domnul Gligore Circu, cel care a avut curajul de a respecta comunitatea și nu ordinul de partid”.

Sursa foto principal:  Facebook.