Un centru de excelenţă în domeniul apei se prefigurează la Timișoara. „Vrem să aducem mai aproape excelenţa de producţie”

explo 1000x200

Aquatim lucrează în această perioadă la un proiect de cercetare, inovare şi transfer tehnologic de câteva milioane de euro, un centru de excelenţă la Timişoara în domeniul apei. Aşa cum a menţionat Ilie Vlaicu, director general al Aquatim, acest centru nu va fi constituit la Bucureşti, ci în capitala Banatului şi colaborează cu universităţi şi institute de cercetare în acest sens.

„Proiectul presupune un centru de cercetare şi inovare cu nişte hale pline de piloţi care simulează tratamentul apei. Este o excelentă modalitate de pregătire profesională. Aici vor fi conducătorii de doctorate de la universităţi pe care îi vom aduce să-şi susţină doctoratele pe teme date din viaţa reală. Vom aduce oamenii care iau licenţă şi termină facultăţile să lucreze pe cazuri reale. Este un proiect pe care îl gândim împreună cu colegii şi o modalitate de pregătire profesională.”, a precizat Ilie Vlaicu, director general la Aquatim.

Proiectul este unul cu fonduri nerambursabile pe această zonă, pentru a aduce excelenţa mai aproape de producţie. Costul proiectului trece de 10 milioane de euro, pentru că aici vor fi clădiri, laboratoare, amfiteatre, săli de pregătire profesională.

„Acest centru de excelenţă este gândit ca unul care să aducă plus valoare. Adică atunci când tu vii cu o idee şi o vinzi mai departe, primeşti bani pe ea şi atunci acest centru va creşte. Locaţia va fi într-o uzină de apă veche pe care o vom folosi pentru această zonă. Vom coopera cu Primăria Municipiului Timişoara şi suntem în discuţii cu universităţile mari din Timişoara.”, a adăugat Ilie Vlaicu.

Momentan proiectul este la nivel de hârtie pentru a atrage fondurile nerambursabile. Aquatim lucrează pentru materializarea lui cu omologii din Germania, care au adus staţii-pilot şi care ajută în acest sens.