Un bărbat doarme de 4 ierni pe malul Begăi, dar refuză ajutor de teamă să nu fie trimis la cerşit

Ionel, un bărbat în vârstă de 52 de ani, doarme în frig, pe malul Begăi, de patru ierni. Un tânăr s-a oferit să-l ajute, dar Ionel a refuzat ajutorul de teamă să nu fie dus la cerșit. Așa că îşi face în continuare veacul în aer liber, având doar câteva pături cu care să se acopere.

Viaţa nu a fost foarte blândă cu Ionel. A fost căsătorit, însă soţia i-a murit, iar cumnatul său l-a scos afară din casă. În plus a rămas şi fără acte, deoarece i-au fost furate, spune bărbatul. „Am fost ginere în casă şi mi-a murit nevasta. Apoi cumnatul m-a scos afară invocând motivul că trăiesc cu mama lui. O minciună doar ca să mă scoată afară. Şi mai bine stau aici decât să mă duc în centre şi să stau cu aurolacii. Mi-au furat şi buletinul şi am rămas fără toate actele. Nu ştiu ce o să fac. Ce vrea Dumnezeu. Nu pot să ma spânzur”, a spus Ionel.

Andrei Neboisa a fost sensibilizat de situaţia lui Ionel şi s-a oferit să îi acorde un ajutor. S-a străduit să strângă bani făcând anunţuri pe reţele de socializare.

„Sâmbătă, în jurul prânzlui, cum ies eu de obicei cu căţeluşul meu la plimbare, mă apropiam de Facultatea de Medicină şi văd un cap. Imediat mi-am dat seama că e al unui om al străzii. M-am apropiat, am salutat şi am decis să-i ofer un mic ajutor şi bani. Am intrat în vorbă, apoi am mers acasă şi am revenit cu mâncare şi haine împreună cu prietena mea. Moment în care am făcut şi o postare pe Facebook, pentru că a spus că nu are buletin şi de aceea toate necazurile lui. Din momentul postării am început să strâng bani, a donat foarte multă lume, peste 1.000 de lei am strâns. În fiecare zi i-am dus mâncare şi îi lăsam câte 20 de lei de fiecare dată”, povesteşte Andrei Neboisa.

Mai mult, bărbatul spune că i-a găsit şi o locaţie unde să stea, în Timișoara, pe Ispirescu 2. Totul bine şi frumos până când Ionel s-a răzgândit şi nu a mai vrut să accepte ajutorul lui Andrei Neboisa, chiar dacă acesta a afirmat că patru zile s-a străduit să găsească soluţii pentru a-l ajuta.

„Acolo avea apă caldă şi erau oameni foarte ok. Putea să stea acolo oricât. Proprietarul mai găzduieşte în altă casă tot aşa alte persoane pe care le cunoaşte, tot cu probleme sociale. A acceptat tot, a zis ieri să merg să îl mut. Ieri pe la ora prânzului m-a anunţat că nu mai doreşte niciun tip de ajutor şi aşa s-a încheiat cazul. După eforturi foarte mari, aceasta a fost decizia lui. Mi-a comunicat asta pe un ton nu tocmai confortabil pentru mine. După 4 zile în care m-am lipsit de odihnă pentru a organiza totul, chiar şi în timp ce munceam, a considerat că este mai bine să mă trateze cu lipsă de respect”, povesteşte Andrei Neboisa.

Motivul pentru care Ionel a refuzat ajutorul a fost de frică să nu fie dus la cerşit, având în vedere că acesta a auzit că proprietarul casei respective locuieşte în Franţa. „Nu cred că mă poate duce cineva într-o casă unde să consum curent şi toate cele şi să nu plătesc. Am auzit că au mai fost la care le-au făcut acte şi apoi i-au dus la cerşit”, a afirmat Ionel.

Bărbatul în vârstă de 52 de ani a mărturisit că are câţiva ani munciţi şi că nu crede că o să mai prindă pensia, având în vedere viaţa pe care o duce, că îndură frig şi foame.

UPDATE

Andrei Neboisa ne-a anunțat că, într-un final, a reuşit să-l convingă pe Ionel să meargă de luni în casa pe care i-a găsit-o pe strada Ispirescu 2. Vom reveni cu detalii din noul adăpost al bărbatului.