Ultimele lucrări! Domul din Piața Unirii se deschide la sfârșit de aprilie

dom catolic

Domul din Piața Unirii va fi deschis la data de 22 aprilie, în urma realizării unor lucrări ample de reabilitare cu bani europeni.

Domul din Piața Unirii, unul dintre simbolurile Timișoarei, va fi din nou deschis pentru public la data de 22 aprilie. Anunțul a fost făcut de către Episcopia Romano-Catolică din Timișoara, care a și făcut public programul oficial al zilei.

Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara va fi consacrată sâmbătă, 22 aprilie, în cadrul unei Sf. Liturghii solemne pontificale, care va începe la ora 10.00. Celebrant principal: S.E.R. Miguel Maury Buendia Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. Cadrul muzical va fi asigurat de corurile: Exultate, Harmonia Christi, Chorus & Capella Cathedralis”, este anunțul oficial al Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara.

De altfel, în ultimul plen al Consiliului Local Timișoara, a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru sprijinirea financiară a cultelor religioase. În total, este vorba de o sumă care se ridică la 2,85 milioane lei, iar 500.000 lei ajung la Episcopia Romano-Catolică, pentru finalizarea lucrărilor la Domul din Piața Unirii.

Deja cu proiectul de buget ați aprobat 2,85 milioane lei pentru subvenția pentru culte. După mai multe discuții cu cultele care au depus cereri, propunerea mea pentru dvs este următoarea: 1,5 milioane lei pentru Biserica Ortodoxă, care are patru biserici importante în Timișoara care sunt acum în renovare, 500.000 lei pentru Episcopia Romano-Catolică, pentru finalizarea Domului Catolic, care va fi deschis în 22 aprilie, dar unde mai sunt câteva lucrări de făcut. 250.000 lei pentru greco-catolicii, care renovează biserica lor și fac un centru social acolo. O sumă un pic mai mare decât sunt reprezentativi pentru populație, să zicem, este pentru cultul mozaic, 600.000 lei, pentru că mai sunt câteva lucrări pentru Sinagoga din Cetate și am inclus și o sumă pentru niște lucrări de urgență pentru punerea în siguranță a Sinagogii din Fabric, care știți foarte bine că este într-un pericol foarte mare să pice. Cred că este mai bine să arătăm, deși nu este clădirea noastră, a municipiului, totuși avem și noi o responsabilitate”, a explicat Dominic Fritz, în plenul Consiliului Local Timișoara.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Lucrările de reabilitare a Domului Catolic din Piața Unirii sunt finanțate prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, valoarea totală a contractului fiind de 21,7 milioane de lei.

Catedrala Romano-Catolică din Timișoara cu hramul „Sfântul Gheorghe” este unul din cele mai importante monumente de artă bisericească de secol XVIII din Banat, de factură barocă, cel mai mare edificiu religios în stil baroc de factură vieneză în această parte a Europei. Catedrala are o istorie complexă ce se întinde de-a lungul a 285 de ani, punerea pietrei de temelie figurând în 6 august 1736, în timpul episcopului Nadasdy. Ansamblul componentelor artistice a fost realizat și terminat în perioada 1750-1775. Compoziția celor șase altare conține sculptură policromă, pictură în ulei pe pânză, decorația monumentală în tehnica stucomarmură, totul în stilul bogat al barocului cu inflexiuni rococco specifice epocii. Sculptura este realizată în lemn cu policromie cu foiță de aur roșu și alte detalii de decor floral sau geometric.

banner maxagro