Ultimele date despre doza a treia de vaccin anti-COVID-19. SUA a autorizat administrarea în cazul persoanelor cu imunosupresie puternică

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Agenția SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat administrarea unei doze suplimentare de vaccin anti-Covid-19 la persoanele cu imunosupresie puternică. Sunt vizate în mod special cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficiență.

Comitetul Consultativ al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare din SUA s-a întrunit pentru a dezbate recomandările clinice suplimentare cu privire la categoria de bolnavi eligibilă pentru doza a treia, care reprezintă un „grup mic și vulnerabil”, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit FDA, persoanele care au efectuat schemă completă de vaccinare și nu intra în categoria pacienților cu imunosupresie nu au nevoie de rapel.

„Persoanele cu imunosupresie severă sunt predispuse la o evoluție nefavorabilă a COVID-19 și au în general un răspuns mai redus la vaccinare. Este de așteptat ca acestea să fie printre primele care ar putea beneficia de pe urma administrării unei doze de rapel, la un interval de timp după vaccinarea inițială. Din acest motiv, FDA a evaluat informațiile cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna acestor persoane și apreciază că astfel imunitatea va crește semnificativ. În același timp, FDA își menține poziția anterioară. Celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, beneficiază de un grad de protecție suficient de mare pentru a nu avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment.”, potrivit CNCAV.

1000x100 (5)

În schimb, Agenția Europeană a Medicamentului încă evaluează datele științifice și studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin în cazul unor categorii vulnerabile. Este însă încurajată finalizarea schemei complete de vaccinare.

Până în 9 august, în Europa au fost vaccinate cu prima doză 50% dintre persoane, iar 42% au fost vaccinate complet.