La nivelul Timișoarei, UDMR rămâne în alianță cu USR, PMP și Forța Dreptei. Maghiarii și-au anunțat susținerea pentru Dominic Fritz la primărie.
Decizia privind susținerea lui Alfred Simonis la președinția CJ Timiș a fost luată de conducerea UDMR Timiș în două foruri interne. Maghiarii spun că aceasta este una pragmatică.
„În Timișoara avem o alianță electorală, iar în județ nu vom pune candidat la președinția CJT. Noi, cei e la UDMR, vom avea listă proprie pentru consiliul județean”, a declarat Andrei Molnar, președintele UDMR Timiș, pentru expressdebanat.ro.
Întrebat cum va explica UDMR electoratului faptul că la Timișoara Uniunea este parte din Alianța Timișoara Unită, iar la CJ Timiș susține candidatul Alianței PSD-PNL, Molnar a explicat: „Timișoara este una. Este un oraș care are caracteristicile lui. Din păcate, noi în județ trebuie să avem în vedre și comunitățile noastre, din mediul rural, unde e nevoie de o dezvoltare. Vom avea nevoie de sprijinul celor care vor conduce consiliul județean. Cred că vom putea explica destul de bine. Trebuie să fim pragmatici. Populația maghiară e la 3,3% în județ. Trebuie să facem politică într-o manieră în care să putem apăra comunităților noastre cât mai eficient.”
În Timiș trăiesc peste 21 de mii de maghiari. Dintre aceștia, aproape 9.000 – în Timișoara. Restul, cel mai mulți, în localitățile periurbane. „Trebuie să avem în vedere faptul că trei dintre viceprimarii noștri în funcție au susținere din partea PSD. Au fost aleși viceprimari prin decizie comună. Trebuie să îi apărăm.”, a mai explicat președintele UDMR Timiș.
În prezent, UDMR are viceprimari în Șag, Coșteiu și Balinț și un singur primar în funcție, la Dumbrava. În CL Timișoara, UDMR va avea un singur reprezentant, după algoritmul negociat în Alianța Timișoara Unită.
UDMR va avea candidați, în 9 iunie, la funcția de primar în Jimbolia, Tormac, Balinț și Coșteiu. „Unii au susținerea PSD. La Dumbrava, viceprimarul e PSD și lucrează foarte bine cu primarul nostru. Susținerea candidatului PSD la președinția CJ Timiș nu e o chestiune oficializată, la fel ca o alianță electorală. E doar o declarație pe care noi o comunicăm comunității noastre.”, a încheiat Andrei Molnar.