Uzina Constructoare de Maşini, al doilea mare angajator al judeţului la un moment dat, mai are astăzi o mână de angajaţi. Mai grav este însă că a rămas şi fără patrimoniu, iar sfârşitul poate fi o chestiune de zile.
Managementul lui Adrian Chebuţiu a făcut ca vechea uzină reşiţeană să rămână aproape fără nimic şi cu datoriile istorice reactivate, în timp ce societăţile desprinse din ea, botezate cu nume englezeşti şi incluse în grupul UCM Group, se laudă cu profit şi sunt premiate cu diplome de excelenţă de către Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Caraş-Severin. Societăţile respective, în care sunt acţionari şi foştii directori ai UCMR, au fost de fapt, înainte de privatizare, secţii ale uzinei reşiţene. Firmele din UCM Group au devenit proprietare pe clădiri, terenuri, vile, logistică şi alte drepturi patrimoniale ale UCM Reşiţa. În momentul în care Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au ieşit de după gratii, ambii fiind arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, şi-au prezentat demisiile şi UCM Reşiţa s-a rupt de UCM Group.
Uzina se îndreaptă cu paşi mari spre faliment, e deja în insolvenţă, în aceste zile se vorbeşte despre o nouă listă cu aproape 500 de disponibilizaţi, continuându-şi declinul început în 2009. Potrivit experţilor care au analizat ceea ce s-a petrecut în contabilitatea UCM Reşiţa, la nivelul anilor 2007-2008 se putea vorbi de profitabilitate, chiar dacă procentele erau foarte mici, între 0,5 şi 2,75 la sută. Din 2009 s-au înregistrat pierderi tot mai mari, iar acum e greu să se mai poată face ceva. În tot acest timp, UCM-ul lui Chebuţiu şi Preda, UCM Group, realizează profit. Probleme au însă şi ei, pentru că ambii aşteaptă să afle sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, alături de Said Baaklini şi Eugen Bogatu, în celebra afacere a motoarelor de 250 de milioane de euro.
Nenorocitii astia trebuie sa plateasca,cum au ajuns jigodiile astea la conducere?