Hidroelectrica încheie contracte frauduloase!

Procurorii DIICOT au dat drumul unui dosar care vizează sistemul hidroenergetic național, care ar fi fost pus în pericol din cauza contractelor încheiate cu firme fantomă. Frauda care se vehiculează este de ordinul sutelor de milioane de euro.

În speță, procurorii DIICOT vorbesc despre o lucrare care ar fi trebuit executată pentru hidrocentrala de la Porțile de Fier. Oamenii legii spun că, în acest caz, lucrarea a ajuns pe mâna unei firme din străinătate, care nu avea nicio legătură și nici experiență în domeniu, însă chiar și așa s-a ,,preocupat” intens, ani la rând, de ,,mentenanța” agregatelor care cedau constant.

În acest caz, sunt urmărite penal nu mai puțin de 20 de persoane, iar prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la 180 de milioane de euro. Practic, suma este, de fapt, cuantumul energiei electrice care ar fi trebuit produsă în tot acest timp, dar nu numai.

În timp ce ,,băieții deștepți” furau statul, ,,mecanicul-șef” al Hidroelectricii acumula datorii la stat, înregistrând performanțe mai mult pentru firme din străinătate decât pentru România.

,,Nu mă miră această situație. De regulă, și în vremurile noastre bune am pierdut contractele la licitație, iar ulterior cei care au câștigat s-au îndreptat spre noi să executăm lucrarea. Problema este că, în momentul de față, UCMR, fiind în insolvență, cu greu se poate califica să obțină lucrări. Se mai întâmplă și anomalia de a ne califica și a câștiga o licitație, dar la un preț foarte mic, situație care nu ne mulțumește, dar pe care trebuie să o tolerăm tot din cauza situației actuale a uzinei”, a comentat Jivomir Tovladiat, lider de sindicat în cadrul Uzinei Constructoare de Mașini Reșița.

La un scurt calcul, făcut doar la prima vedere, valoarea datoriilor istorice ale UCMR nici măcar nu se apropie de paguba produsă sistemului hidroenergetic național. Reamintim că datoriile societății reșițene, de 115 milioane de lei, au fost transferate de la ANAF la AAAS, iar acum parlamentarii mai trebuie să aprobe doar modificarea Legii Insolvenței.

Ulterior, UCMR ar putea trece prin mult doritul proces de etatizare, așteptat de tot județul, prin care statul să devină acționar majoritar, iar cele 1.600 de locuri de muncă să fie salvate.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/