Ambasadorul Cehiei în România a vizitat Reşiţa!

Oficialii locali şi judeţeni ai municipiului de pe Bârzava s-au întâlnit, într-un cadru comun, cu Ambasadorul Republicii Cehe în România, Excelența Sa dl. Jiři Šitler, şi consulul onorific al Republicii Cehe la Timișoara, Ștefan Motec. Întrunirea a vizat promovarea turismului.

În debutul întâlnirii, prefectul județului Silviu Hurduzeu s-a arătat încântat de vizita ambasadorului Cehiei în Caraş-Severin, ,,un judeţ cu o importantă comunitate cehă, un judeţ în care alte 18 etnii convieţuiesc, păstrându-şi fiecare identitatea. Sunteţi prezent în cel mai frumos judeţ din ţară. Îmi place să spun asta fiecărei delegaţii din afara României care ne vizitează, a declarat prefectul.  În privinţa oportunităților de investiţie, acesta a declarat că ar fi indicate cele în turism, județul Caraș-Severin având un foarte mare potenţial turistic, şi ar putea fi promovate mai ales satele locuite majoritar de comunitatea cehă.

Prezența oaspeților la Reșița a fost salutată și de vicepreședintele Consiliului Judeţean Ionesie Ghiorghioni care a vorbit despre atenția acordată celor 18 etnii din județ, între care și cea cehă. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, cu această ocazie, vicepreședintele a vorbit despre lucrările de reabilitare a drumurilor ce deservesc comunitatea cehă. Mai exact, este vorba de drumul de la Ravensca spre Liubcova, cu o lungime de 18 km și a cărui reabilitare a fost finalizată, cel de la Gozna spre Bigăr, în derulare, precum și cel spre Gârnic, pentru care s-a lansat ordinul de începere a lucrărilor.

vizita ambasador  vizita ambasador cehia

Prezent pentru prima dată în Reșița, dar cu dese alte vizite efectuate la comunitățile cehe din județ,  Excelenţa Sa dl. Jiři Šitler a vorbit despre bunele relații de colaborare cu autoritățile locale și județene ale comunității cehe, confirmate și de interlocutorii de la Grupul CEZ în cadrul întâlnirii respective. Privitor la oportunitatea atragerii turiștilor din Republica Cehă, Excelența Sa a amintit de proiectele finanțate de Ministerul Afacerilor Externe al Guvernului ceh. Unul dintre acestea a avut în vedere finanțarea unor portaluri turistice ce conțin informații în limba cehă cu privire la obiectivele turistice din Banat, dar și indicatoare turistice.

De la întâlnire nu a lipsit nici primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, care a subliniat importanţa relaţiilor de cooperare cu oraşe din state membre ale Uniunii Europene. În acest sens, prin Ambasada României în Republica Cehă, municipiul Reşiţa a stabilit legătura cu oraşul Liberec în vederea unei posibile înfrăţiri, urmând a fi efectuate vizite oficiale în viitorul apropiat.

Vizita nu s-a încheiat înainte de a fi lansată invitația ca potențialul județului Caraș-Severin să fie prezentat în discuțiile cu firmele cehe ce vor fi prezente în capitală pe 21 mai, când va fi organizat Forumul Economic Româno-Ceh.