Restrângerea spațiului din cadrul uzinei UCM Reșița a făcut valuri în rândul angajaților. În condițiile în care o mare parte din personal este în șomaj, orice investiție, benefică sau nu, îi nemulțumește pe angajații care încă mai speră la o resuscitare care să le aducă salariile înapoi.
Sesizările primite pe adresa redacției de la unul dintre muncitorii UCMR atrag atenția asupra modificărilor făcute în ultima vreme în cadrul uzinei. Conducerea UCMR a decis restrângerea activității și tocmai de aceea au fost demarate o serie de lucrări de turnare de betoane și mutare a utilajelor din hala mare în cea în care se desfășoară cea mai mare parte din activitatea uzinei. Restructurările sunt considerate de reclamant inutile însă, mai ales în condițiile în care momentan conducerea nu dispune nici măcar de banii necesari pentru plata salariilor.
„Eu sunt muncitor la secția mecanică grea. Aici se toarnă betoane la greu, pentru a monta mașini, unelte aduse de la hala nouă. Nu știu de unde naiba au bani să facă asemenea investiții inutile, în timp ce aproape tot personalul este ținut în 75 la sută. Cred că este un mod neinteligent, ales de conducere, de a risipi puținele fonduri de care uzina dispune în momentul de față. Vă rog să îmi acordați anonimatul, e lesne de înțeles de ce”, a explicat angajatul UCMR în sesizarea trimisă pe adresa redacției Express de Banat.
Replica dată de către reprezentanții sindicatului din cadrul UCMR pune la pământ acuzele venite din partea angajatului anonim. „Reclamantul vede ce se întâmplă sub nasul lui, nu vede imaginea de ansamblu”, a explicat Jivomir Tovladiat, lider de sindicat în cadrul uzinei.
Mai mult decât atât, sindicalistul explică modificările din cadrul instituției ca pe o soluție optimă de reducere a cheltuielilor și a risipei. Având în vedere suprafața mare pe care uzina se întinde, cheltuielile de întreținere sunt greu de suportat, având în vedere situația economică a UCMR. Tocmai de aceea, restrângerile de spațiu derulate în prezent în cadrul uzinei sunt o măsură pentru evitarea risipei și pentru creșterea economiilor.
„Eu aș privi mai optimist, dacă uzina investește în a muta și reorganiza secțiile de producție înseamnă că poate conducerea consideră că uzina are un viitor și că în scurt timp va reîncepe să producă. Momentan este risipă pe sute de metri pătrați, o parte mare din hala nouă este foarte puțin folosită. Dacă punem în balanță cele câteva turnări de betoane pe un spațiu mai restrâns, cu cheltuielile pe care uzina le are pe spațiul de acum, se vor vedea avantajele”, a explicat Jivomir Tovladiat.
Mai mult decât atât, sindicalistul anunță o nouă restrângere a activității, dar pentru aceasta costurile sunt peste posibilitățile financiare ale uzinei. Singurele măsuri luate până acum în acest sens sunt modificările de spațiu, demarate deja. „Există un plan de restrângere a activității, dar pentru asta sunt necesare sume mari de bani, de aceea pentru moment au fost luate doar măsurile necesare. Totul se face pentru economie, nu pentru risipă, ceea ce dă semne că activitatea la UCMR va continua”, a mai menționat sindicalistul.