UCM Reșița, vândută pe 10.000 de franci elvețieni?! „Fără planul de reorganizare, se taie și merge la fier vechi!”

catalin stanciu presedinte aavas (15)

Salvarea UCMR stă în pixul premierului, dar la fel de bine cele câteva sute de angajați își pot păstra locurile de muncă dacă uzina va fi preluată de Hidroelectrica. De undeva din Elveția însă, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda și-ar putea desăvârși opera!

La invitația subprefectului de Caraș-Severin, Andrei Plujar, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Ionuț Cătălin Stancu (foto), a venit la Reșița și a discutat cu primarul Nelu Popa despre situația critică de la UCM Reșița, încercând să găsească o soluție salvatoare. Eu nu cunoșteam prea multe despre UCM, decât ce știam din punct de vedere economic, că avem o creanță a statului acolo pe care o administrăm noi. Am fost impresionat să văd că UCMR are 250 ani de la înființare și asta înseamnă că este un simbol, atât al industriei locale, cât și al industriei naționale românești. Nu avem altă variantă decât să încercăm să salvăm aceste simboluri. Sunt șanse foarte bune să salvăm, am stat de vorbă cu domnul primar Popa pentru că și Primăria Reșița are niște creanțe  și vrem să acționăm la comun în sensul salvării înteprinderii. Primul pas va fi făcut, vom încerca să aprobăm un plan de reorganizare al înteprinderii, dar nu este suficient. Va trebui să treacă și prin filtrul judecătorului sindic și, probabil, vor fi și contestații din partea noului acționar și atunci nu putem să spunem că vom reuși 100% salvarea. Ceea ce ține de noi, vom face! Ăsta e primul pas, pentru că fără planul de reorganizare, uzina se taie!”, a explicat președintele AAAS pentru expressdebanat.ro.

Ionuț Cătălin Stancu nu l-a adus deloc întâmplător în discuție pe noul acționar majoritar al companiei. Puțină lume știe la ora asta în Reșița că, undeva în Elveția, INET AG, care deținea 96,78 la sută din acțiuni, a cedat întreg pachetul firmei ICESA SA (fostă ICE INVESTING CONSULTING ENGINEERING SA), al cărei sediu social este pe Rue du Môle 1, 2000, în  Neuchâtel. Firmă la care îl (re)găsim pe Adrian Preda. Prin târgurile din țara cantoanelor se vorbește și despre prețul ce ar fi fost plătit pe pachetul majoritar de acțiuni la UCM Reșița. Unul fabulos! 10.000 de franci elvețieni. Dar despre asta se va mai vorbi. Până atunci e important să se găsească urgent o soluție ca uzina să rămână în viață, astăzi fiindu-i mai aproape sfârșitul.

Actuala guvernare a promis reșițenilor că are soluția, convertirea datoriilor companiei la stat în acțiuni, și că o va face de urgență. Deocamdată, s-a dovedit a fi doar un angajament electoral și nimic mai mult. Ar fi posibil atâta vreme cât guvernul și-ar dori treaba asta. Nu depinde doar de Administrarea Activelor Statului, autoritate pe care o conduc eu, aici ar depinde și de Ministerul Economiei, care ar trebui să fie destinatarul final al acestor acțiuni, ar trebui să fie de acord și Ministerul de Finanțe, cel care ne-a dat spre administrare creanțele bugetare. Va trebui să fie o discuție în Guvernul României și să cadă de acord 2-3 ministere, inclusiv noi. Noi, AAAS, suntem deschiși către orice variantă.”, a mai spus Stancu.

Față de stat, UCMR are cele mai mari datorii din cele peste 700 de milioane de lei. Datoriile administrate de AAVAS depășesc 500 de milioane de lei și reprezintă în special CAS  și impozite neplătite, precum și penalități. Mai degrabă salvarea UCMR vine de la Hidroelectrica, dă de înțeles președintele AAAS: În clipa de față se poartă discuții cu Hidrolelectrica pentru preluare a două secții din cadrul UCMR, secții care depind în mare măsură de comenzile date de Hidrolelectrica, care, la rândul ei, depinde de aceste două secții pentru că altcineva nu are cine să-i facă mentenanța turbinelor produse tot la UCMR. Practic, dacă se realizează vânzarea asta, se păstrează locurile de muncă, Hidrolelectrica nu-și ia uzina de aici să o mute în altă parte, dar va fi alt proprietar. Așteptăm acum să vedem oferta lor, trebuie să vină zilele acestea și vom vedea ce sumă propun și cât se va acoperi. Nu mai există ale soluții. Sunt șanse foarte mari să se întâmple însă preluarea de celor două secții, pentru că Hidrolelectrica depinde de UCMR. Nu cred că își permite să facă mentenanța cu firme austriece.

Am bătut câteva sute de kilometri până aici, am venit la insistențele colegului meu, Andrei Plujar, care mi-a explicat cât de importantă este această înteprindere. Am venit să vedem dacă putem să facem ceva și putem să facem, o să facem. Ce e de făcut din parte mea, va fi făcut, dar nu depinde 100% numai de mine – Ionuț Cătălin Stancu, președinte AAAS

Subprefectul Andrei Plujar spune că va atent în continuare la situația UCMR și a dat asigurări reșițenilor că președintele AAAS, colegul său din USR, e conștient de importanța păstrării locurilor de muncă în Reșița: „Am insistat ca această întâlnire să aibă loc cât mai repede, nu mai e timp de așteptat. S-a făcut un prim pas important pentru găsirea unei soluții și pentru ca vânzarea sau preluarea de către Hidroelectrica să aibă loc. Doar așa putem evita un impact social devastator în Reșița. Altfel, ar însemna să avem  încă 630 de șomeri în oraș. Eu cred că UCMR este mai aproape de salvare decât de faliment.”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/