Turismul se „dezvoltă” cu șpagă în Caraș-Severin!

Terenurile din zonele montane ale județului au fost de mult ochite de oamenii cu bani din Timiș, dar nu numai. Astfel că intenția lor de a construi o casă de vacanță sau de a dezvolta o afacere a devenit un real business pentru primarii din comunele montane.

Zona montană a județului Caraș-Severin revine tot mai des în centrul atenției, însă mai puțin pentru investițiile de milioane de euro și mai mult pentru problemele pe care le cauzează primarii ale căror comune dețin teren pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Nici așa nu e rău, doar că vestea procedurii lor neortodoxe i-ar putea speria iremediabil pe puținii oameni de afaceri care se încumetă în plină criză să mai dea startul unei investiții în turism.

Fostul primar al comunei Văliug, Marius Mocanu, cel al comunei Zăvoi, Antonie Bunei, iar mai nou și cel al localității Prigor, Pavel Verindeanu, tatăl fostului subprefect de Caraș-Severin, sunt în aceeași oală, dar cu pedepse diferite, în funcție de gravitatea faptei și aprecierea magistraților.

Cum l-au „agățat” pe Mocanu
Fostul primar al comunei Văliug a ajuns să aibă necazuri cu legea penală după ce procurorii l-au prins în flagrant luând şpagă. Despre el circulau informaţii potrivit cărora pretinde un euro pentru fiecare metru pătrat de teren concesionat de către Consiliul Local Văliug.

Edilul a avut probleme cu legea penală şi a stat o vreme în arest preventiv, cu cătuşe la mâini, după ce, în 2011, a primit de la Dinu Robert suma de 3000 euro, reprezentând prima tranșă din suma totală de 5.700 euro pentru ca, prin influențarea consilierilor locali ai comunei Văliug și a funcționarilor publici ce au atribuții cu organizarea licitațiilor în cadrul Primăriei Văliug, să obțină pentru acesta concesionarea a trei parcele de teren în suprafață totală de 5.700 metri pătraţi. A fost pedepsit de judecători cu trei ani și trei luni de închisoare cu suspendare. Asta înseamnă că este liber ca pasărea cerului, însă nu mai poate ocupa funcții publice.

Ghinionul a ajuns și la Verindeanu
Cum comuna Prigor deține suprafețe importante de teren pe Muntele Semenic, potențialul turistic al zonei a fost mirosit și de edilul comunei. Astfel că acesta a fost săltat ieri de polițiști, prins că ar fi luat șpagă 2.000 de euro, dintr-un total de 4.500 ce urmau să îi revină. Zvonurile care circulă despre tatăl fostului subprefect de Caraș-Severin sunt că acesta ar fi pretins 10 la sută din valoarea terenului pe care ar fi intenționat să îl vândă. Procurorii l-au audiat, iar astăzi, magistrații urmează să decidă dacă îl rețin în arestul IPJ sau dacă îl pun în libertate.  

Bunei a întins coarda
Fostul primar din Zăvoi, Antonie Bunei, a făcut legea ani buni în zona Muntelui Mic. Asta, până când omul de afaceri Romeo Dunca a decis că e timpul să ia măsuri. Acuzat că a luat o şpagă de 47.000 de euro de la omul de afaceri timişorean, Bunei a stat o vreme în arest preventiv. Nu şi-a recunoscut vinovăţia niciodată și a contestat veridicitatea interceptărilor efectuate de DNA. Pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă a fost condamnat la şase ani închisoare.

Una peste alta, cert este că în zonele montane oamenii de afaceri încearcă să construiască ceva, dar întârzierea multora dintre proiecte poate fi explicată prin atitudinea primarilor care, în loc să le ofere facilități puținilor investitori care au mai rămas, cer bani pentru că așa li se cuvine și fac legea locală pentru că le este permis.