Vacanța de schi, din Austria pe Muntele Mic!

Dacă pe Muntele Semenic se pregătesc o serie de surprize pentru turiști, nici cealaltă stațiune montană cărășeană nu se lasă mai prejos. Pe Muntele Mic se lansează o invitație pe pârtii noi cu iz european.

Aproape 15 kilometri de pârtie vor fi inaugurați în acest sezon pe Muntele Mic. Investiția, ce atinge patru milioane de euro și ce este așteptată de multă vreme, va putea fi încheiată în această iarnă cu o serie de pârtii și un telescaun de mare viteză. Investitorul Romeo Dunca, alături de un partener italian, a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul de pârtii și astfel iubitorii sporturilor de iarnă se vor bucura de cele mai bune condiții. Vor fi șase variante de coborâre, la care se va ajunge cu un telescaun ce va parcurge distanța în cinci minute, iar cea mai lungă pârtie are trei kilometri.

Am primit aprobarea foarte târziu, abia în august, și tocmai de aceea am început târziu și cu lucrările. Este o mare realizare că am reușit să montăm stâlpii de la telescaun. Mai avem un hop cu finanțarea, care nu merge așa cum trebuie și mai trebuie să reușim cu racordul electric de care ne-a promis că se va ocupa Consiliul Județean. Dacă toate merg bine, pe 15 decembrie vom inaugura pârtiile. Putem să spunem că aducem celor din vest pârtii ca în Austria”, a explicat Romeo Dunca pentru Express de Banat.

Acesta este dezamăgit totuși de faptul că nu poate să le ofere un pachet întreg turiștilor. Dacă pârtia este de cea mai bună calitate, cu telescaun performant și cu trasee pe toate gusturile, nu același lucru se poate spune despre cazarea din zonă. „Odată cu pârtia, pe Muntele Mic va fi o schimbare cu totul deosebită din punctul de vedere al schiatului, se va schia diferit față de cum se schia până acum pe munte. Vorbim de confortul la partea de urcare pe pârtii și la calitatea traseelor. Restul însă lasă de dorit, cazarea nu se ridică la nivelul acestor servicii”, a precizat omul de afaceri.

Noutăți odată cu pârtia

Alpinistul, viceprimarul și iubitorul muntelui, Coco Galescu, a explicat pentru Express de Banat ce înseamnă noua pârtie. Cele șase trasee au culori diferite, iar specialiștii în schi știu că acest lucru presupune  nivele de dificultate diferite. Însă pârtia prezintă și noutăți din punct de vedere peisagistic, imaginea costrucțiilor alandala fiind înlocuită de natură, munți, pădure și zăpadă. „Pârtia are mai multe avantaje prin faptul că are orientare nord-estică, deci zăpada ține mai mult decât în mod obișnuit, peisajul este cu totul diferit decât cel de pe partea sudică. Se știe că în zona Muntele Mic s-a construit în trecut într-un mod destul de haotic și atunci când schiezi nu ai cum să nu vezi și acest lucru. Astfel că un avantaj al acestei pârtii este faptul că nu ai de-a face cu această parte. Noua pârtie îți oferă un peisaj virgin, un peisaj deosebit care seamănă  într-un fel cu zona Munților Retezat și bineînțeles că Țarcu se vede în toată splendoarea lui”, a declarat Cornel Galescu.

Pârtia este gata, se așteaptă investitorii

După ce pârtia de pe Muntele Mic va fi deschisă și turiștii vor veni în zonă din toate colțurile țării, omul de afaceri Romeo Dunca așteaptă ca oamenii să realizeze celelalte investiții ce trebuie făcute pentru a transforma stațiunea într-una ce oferă cele mai bune servicii, de la pârtii până la cazare. „Preconizez că anul viitor oamenii își vor da seama ce anume trebuie făcut pe munte și în trei-patru ani după ce s-a investit să putem spune că pe Muntele Mic avem servicii de cea mai bună calitate”, a mai adăugat Romeo Dunca.

Foto: infoturism.ro