Turcan dă asigurări că ministerul caută soluții ca banii pentru TM2023 să fie decontați

raluca turcan la timisoara, la expozitia brâncusi
untitled design set 970x90 px

Ministrul Culturii Raluca Turcan a declarat că Ministerul Culturii împreună cu Primăria Timișoara caută soluții ca banii de la minister să poată fi cheltuiți pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. 

La finalul lunii august, Guvernul a prelungit până la 31 decembrie termenul până la care pot fi finalizate lucrările de infrastructură culturală pentru TM2023. La acea dată, primarul Timișoarei Dominic Fritz declara că e „stupefiat” de faptul că Ministerul Culturii cere înapoi 40 de milioane de lei, bani decontați pentru lucrări considerate neeligibile.

„Ca ministru, niciodată nu voi încălca legea, oricât de multe atacuri și presiuni publice se vor face asupra mea. Sunt dispusă să găsesc soluții legale, dar să nu-mi ceară cineva să încalc legea. (…) Le-am solicitat să organizeze o echipă care să stea de dimineață până seară cu oamenii din Ministerul Culturii. Dacă există posibilitatea modificării cadrului legal, sunt dispusă ca parlamentar să-mi asum o modificare de lege astfel încât să fie acoperită această obligație. Ca ministru, nu vreau că banii, în loc să se regăsească în investiții în Timișoara, să fie dați înapoi la bugetul statului. Vreau să se regăsească în lucruri pentru timișoreni.”, a declarat, la Timișoara, Raluca Turcan.

Muzeul de Artă nu se va închide

Pe de altă parte, ministrul Culturii a ținut să precizeze și că a fost șocată de faptul că în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Muzeul de Artă ar urma să se închidă, ca urmare a noilor reglementări.

„Muzeul Național de Artă, pentru că am văzut câteva spicuiri de presă, nu se va închide. Am fost șocată să văd în continuare, și după ce a fost prezentat proiectul de lege în Parlament prin angajarea excluderii, că încă mai există zvonistică legată de desființarea acestui muzeu. Nu doar că nu se va închide, cu această expoziție, cu sprijinul de la consiliul județean care a fost consistent și pentru această expoziție, are potențialul de a deveni unul dintre cele mai frumoase muzee din țară.”, a declarat Turcan.

Ministrul Culturii Raluca Turcan a fost prezentă sâmbătă  la Timișoara, la deschiderea expoziției Brâncuși de la Muzeul de Artă. Ea a avut întâlniri și cu managerii instituțiilor de cultură și cu președintele Comisiei de Cultură a Parlamentului Italiei.