Afaceristul lugojean care a fraudat fondurile APIA Caraş-Severin acordate sub formă de subvenţii pentru întreţinerea păşunilor, alături de directorul executiv Romică Anculia şi foştii primari din Oţelu Roşu şi Socol, Iancu Simion – Simi şi Valentin Ghiţă, a recunoscut toate infracţiunile în instanţă.
Tudor Jurj s-a aflat ieri faţă în faţă cu Simi, Ghiţă şi Anculia, în sala de judecată de la Tribunalul Caraş-Severin. În timp ce ultimii doi sunt mai preocupaţi de punerea lor în liberate pe cauţiune, iar Simi să-şi susţină nevinovăţia, omul de afaceri din Lugoj îşi aşteaptă deja sentinţa. Asta pentru că a ales să fie judecat după procedura simplificată. Nu a cerut administrarea niciunei probe în apărarea sa, a recunoscut săvârşirea tuturor infracţiunilor aşa cum au fost reţinute prin rechizitoriu şi va benefia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Mai mult decât atât, potrivit practicii instanţelor de pe raza Curţii de Apel Timişoara, Jurj are toate şansele să scape cu o condamnare cu suspendare. În acelaşi timp, declaraţiile sale îi incriminează grav pe Simi, Ghiţă şi Anculia, care nu recunosc că ar fi luat şpagă.
Procurorul DNA a explicat ieri şi motivele pentru care Jurj nu a fost arestat preventiv, aşa cum s-a întâmplat cu ceilalţi inculpaţi. “Inculpatul Jurj a ajutat organele de anchetă, a recunoscut comiterea faptelor încă din faza de urmărire penală şi, în plus, practica spune că nu se arestează pentru dare de mită, ci numai pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Doar în cazuri speciale se impune arestarea preventivă”, a precizat reprezentantul Ministerului Public. Simi, Anculia şi Ghiţă riscă până la 12 şi chiar 15 ani de închisoare, mai ales că, numele lor apar şi în alte cauze instrumentate de DNA.