Tribunalul Caraş-Severin a hotărât! Societatea Green Ecobauer, îngropată de muntele de gunoi din Dealul Lupacului!

Activitatea societății Green Ecobauer SRL s-a oprit brusc în această vară, după ce Garda de Mediu Caraș-Severin a amendat de mai multe ori firma din cauza incendiilor de la haldina din Reșița, iar Agenția pentru Protecția Mediului a decis să-i suspende autorizația de mediu în urma acelorași incendii și i-a impus să elimine muntele de gunoi din Dealul Lupacului.

Societatea a cerut instanței de contencios administrativ a Tribunalului Caraș-Severin să anuleze actul administrativ prin care era suspendată autorizația de mediu, pe motiv că face un serviciu public pe care nici o altă societate nu îl mai face și că ar lăsa județul Caraș-Severin fără posibilitatea de a se colecta gunoaie. Instanța reține corect că, nici după sancțiunea aplicată de Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului, Green Ecobauer nu a pus în aplicare măsurile impuse, cea mai importantă fiind lichidarea muntelui de gunoi din Dealul Lupacului.

„Tribunalul reține din înscrisurile de la dosar faptul că societatea reclamată a fost notificată la data de 10.07.2017 de Garda de Mediu privind măsurile ce trebuie luate sub sancțiunea suspendării autorizației de mediu. Deoarece nu și-a îndeplinit aceste obligații în termenele comunicate s-a procedat la suspendare”, a reținut instanța de contencios. Care menţionează şi că se poate reveni asupra suspendării numai dacă societatea își îndeplinește obligațiile impuse. „Este adevărat că la punctul de lucru la care s-a suspendat activitatea, societatea desfășoară o activitate necesară și importantă pentru colectivitatea locală, colectarea gunoiului, dar aceasta nu justifică nerespectarea măsurilor de protecție a mediului”, reține tribunalul.

„Prin această suspendare, nu va fi afectată activitatea de colectare a deșeurilor de pe raza județului deoarece la data de 7.09.2017 autoritățile locale județene competente au decis ca activitatea specifică desfășurată de reclamantă, pe raza a 32 de UAT-uri, să fie preluată de un alt agent economic, pe perioada suspendării, fiind stabilit și locul de depozitare a deșeurilor rezultate (…) în consecință nu poate fi vorba de perturbarea previzibilă gravă a funcționării unei autorități publice sau unui serviciu public”, mai reține instanța. Tribunalul mai stabilește că depozitul de gunoaie de pe platforma de la haldina din Reșița trebuie să dispară, ba chiar atenționează societatea că trebuia să prevadă bani pentru transportarea acelor deșeuri care acum formează un adevărat „munte de gunoaie”…

Sentința Tribunalului Caraș-Severin a fost atacată de Green Ecobauer la Curtea de Apel Timișoara. Contactat de Express de Banat, omul de afaceri Gheorghe Simescu, fost viceprimar al municipiului Reșița, a refuzat să discute cu reporterii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/