Trei primari PD-L riscă să facă puşcărie

Procurorii de la Crimă Organizată sau de la Direcţia Naţională Anticorupţie au tot mai mult de lucru cu edilii-şefi din localităţile cărăşene. Patru primari sunt trimişi deja în judecată, dar destule voci susţin că şi alţii se mai află în atenţia organelor de urmărire penală.

Primarul Pojejenei, Omer Radovancovici, numit şi “prinţul din Clisura Dunării”, este judecat din 2006 pentru iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. Acuzat de implicare în contrabanda cu ţigări la frontiera cu Serbia, Radovancovici a fost condamnat de prima instanţă la cinci ani de închisoare cu executare. Primarul PD-L a făcut apel, dosarul său aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel Braşov. Interesant este că, în ciuda acuzaţiilor pe care i le aduc procurorii DIICOT şi a perioadei petrecute în arest,  Omer Radovancovici a fost reales edil-şef al Pojejenei.

Marius Mocanu, primar al comunei Văliug din partea aceluiaşi partid politic, a stat şi el o vreme în spatele gratiilor şi nu este exclus să se întoarcă acolo. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea şpagă pentru a influenţa consilierii locali din Văliug să trucheze nişte licitaţii. A fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare de Tribunalul Caraş-Severin. Curtea de Apel i-a deschis însă poarta penitenciarului dispunând suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Reprezentantul Ministerului Public a făcut recurs, astfel că, dacă Mocanu va face sau nu puşcărie vor decide magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. “Marius Mocanu, primar al comunei Vălig, în data de 7 aprilie 2011, a primit de la Robert Dinu suma de 3.000 euro, reprezentând prima tranșă din suma totală de 5.700 euro pentru ca, prin influențarea consilierilor locali ai comunei Văliug și a funcționarilor publici ce au atribuții cu organizarea licitațiilor în cadrul Primăriei Văliug, să obțină pentru acesta concesionarea a trei parcele de teren în suprafață totală de 5.700 metri pătraţi”, precizează procurorul Valentin Cârstea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

Al treilea primar PD-L care vine la anul în sala de judecată fiind acuzat de deturnare de fonduri europene în formă continuată, schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată este Ioan Borduz. Primarul din Fârliug riscă ani grei de puşcărie după ce a cheltuit în alte scopuri o parte din fondurile obţinute de la Uniunea Europeană în baza unui proiect. Primarul PD-L se consideră nevinovat, în ciuda probelor pe care le au procurorii DNA. Inculpatul Borduz Ioan, în calitate de manager de proiect, a semnat mai multe contracte de lucrări, bunuri şi servicii, între care şi cel privind organizarea unui festival agricol, contractul fiind încheiat între Consiliul Local şi SC Banatica Group SRL, reprezentată de administratorul Udroiu Sorin Ionuţ Claudiu. În vederea calificării firmei sale la această licitaţie, inculpatul Udroiu Sorin Ionuţ Claudiu a inclus în documentaţia de ofertă un contract de prestări servicii pe care l-a falsificat şi în care a consemnat în mod eronat că firma sa (ce are ca principal obiect de activitate lucrările de construcţii) a mai organizat un festival similar”, se arată într-un comunicat al DNA.Dacă poate cineva să demonstreze că am luat vreun cent, eu singur îmi dau demisia, dar nu am luat niciunul. Nu am cerut niciun ban şi nici nu aveam cum să-l iau pentru că aceşti bani se dau celor care câştigă anumite licitaţii, totul se derulează prin conturi bancare, nu sunt bani cash. Îmi pare rău de un singur lucru, că în România au ajuns să fie condamnaţi cei care fac, nu cei care nu fac”, a răspuns acuzaţiilor, Ioan Borduz.

Probleme cu legea penală are şi un primar PSD, Antonie Bunei. Edil-şef la Zăvoi, în prezent suspendat din funcţie de către instanţa de judecată, “Toniţă” e acuzat de procurorii anticorupţie că a cerut şi primit şpagă de la omul de afaceri Romeo Dunca. Bunei a stabilit la 47.000 de euro preţul corect al şpăgii pentru semnarea unui contract de asociere în participaţiune între Primăria Zăvoi şi firma lui Dunca. Şi în cazul acestuia, procesul se află în desfăşurare, la Tribunalul Caraş-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/