Trei lucrări de mari dimensiuni semnate Romul Nuțiu, donate Muzeului de Artă de familia artistului

muzeul de arta timisoara2
po 1000x100px (3)

Trei creații de o importanță majoră ale artistului Romul Nuțiu au fost donate Muzeului de Artă din Timișoara. Pictobiectul și cele două picturi provin din colecția familiei artistului. Valoarea donației se ridică la 70.000 euro. 

Cele trei lucrări donate sunt „Șapte Forme Pictate” – 1969, „Spațiu Energetic” – 1975 și „Univers dinamic acoperit” – 1975. Pictobiectul și cele două picturi provin din colecția familiei artistului Romul Nuțiu. Fiica acestuia, artista Simona Nuțiu Gradoux, împreună cu soția artistului, Felicia Nuțiu, au hotărât să doneze lucrările Muzeului Național de Artă Timișoara.

„Din punct de vedere stilistic și din perspectiva mesajului transmis, lucrările artistului Romul Nuțiu reprezintă manifestări puternice de expresionism abstract, tachism și informal european, structurându-se ca niște insule de artă modernă într-un spațiu cultural caracterizat de raportarea la doctrinele comunismului. Cu toate acestea, este de remarcat proximitatea geografică și culturală a Timișoarei față de Europa de Vest, diversitatea de grupuri etnice care se aflau în componența orașului cosmopolit, toate aceste realități ale timpului contribuind la un mediu cultural care a asigurat spațiul și timpul propice manifestării unor idei neoavangardiste, materializate în creațiile unor artiști precum Romul Nuțiu, Grupul 111 (1966-1969), Grupul Sigma  (1969- 1978) – Ștefan Bertalan, Elisei Rusu, Lucan Codreanu, Ion Gaita, Doru Tulcan, Constantin Flondor, precum și figuri artistice distincte și atrase de experiment și inovație, precum: Leon Vreme, Ciprian Radovan, Viorel Toma, etc.”, a subliniat Andreea Foanene Petcu, muzeografa care s-a ocupat de realizarea studiilor de expertiză ale celor trei lucrări donate.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

muzeul de arta timisoara

Artistul Romul Nuțiu s-a născut la Bilbor, Harghita, în 1932, și a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (1951-1957) cu profesorii Petru Feier și Teodor Harșia. S-a stabilit la Timișoara în 1957, unde i-a întâlnit, în perioada de formare, pe Leon Vreme, Sonia Eraclide Vreme, Paul Sima, Mircea Bălău, Vasile Pop Szilagy, Alexandru Cristea, Edwin Solomon sau Sofia Kryzanowska.

În 1957, cu ocazia deschiderii Salonului Anual de Arte Plastice de la Timișoara, unde a expus permanent din 1957, Romul Nuțiu i-a cunoscut pe Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu, Petru Comarnescu și Romul Ladea. Din 1992, artistul Romul Nuțiu a activat ca profesor la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la catedra de Pictură, până în 2010.

În ultimii ani de viață, Romul Nuțiu s-a ocupat activ de galeria de artă Calina din Timișoara, coordonând expoziții de artă contemporană, prin realizarea de evenimente și elaborarea de strategii culturale dedicate atât artiștilor moderni, cât și tinerei generații de artiști emergenți, cu accent pe absolvenții Facultății de Artă și Design din Timișoara.

banner 970 x 250