Cristian Oancea, despre tratamentele administrate în boala COVID-19: „Medicina a evoluat enorm în tot acest timp”

untitled design set 970x90 px

Oamenii de știință din întreaga lume se străduiesc să găsească noi tratamente pentru boala COVID-19. Molnupiravir, cel mai nou medicament, este deja administrat pacienților din România, iar la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara există un stoc pentru aproximativ 600 de persoane.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că, în acest moment, există două categorii mari în care se împarte medicina vizavi de boala COVID-19. Este vorba despre medicina preventivă, dată de vaccinuri, și cea curativă, în care intră anticorpii monoclonali și antiviralele.

„Avem doi ani de pandemie. La început am încercat tratamente mai mult sau mai puțin curative, benefice. Medicina a evoluat enorm în tot acest timp. Și practic medicina se împarte în două mari categorii. Medicina preventivă, dată prin vaccinuri dacă vorbim despre SARS-CoV-2, și medicina curativă. Și au început să apară produsele care ajută la tratarea SARS-CoV-2. Adică dacă nu ești vaccinat sau chiar dacă ești vaccinat și dezvolți o formă de boală mai ușoară sau moderată, aceste produse te pot ajuta să nu faci forma severă de boală. Și aici sunt două produse. Unul este Molnupiravir și avem o cantitate suficientă pentru 600 de pacienți. Acest medicament vine în completarea tratamentului cu anticorpi monoclonali. Putem așadar să mergem cu acești anticorpi monoclonali de care lumea lumea deja știe și cu produsele antivirale, Molnupiravir, Favipiravir și Remdesivir. Avem totuși un arsenal terapeutic suficient încât să limităm numărul de decese”, a explicat medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Cristian Oancea atrage însă atenția că aceste tratamente nu sunt eficiente decât în primele zile de boală.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Ne ivim de un prag. Dacă pacientul stă prea mult acasă, dacă nu vrea să se prezinte într-un centru de evaluare, într-un termen util când simptomele sunt ușoare și ajunge în forme severe când plămânul este distrus 50%, 60%, 70%, deja atunci intrăm într-un alt gen de terapie, numită terapia intensivă și acolo prognosticul este să spunem așa, la foarte mulți pacienți mai ales nevaccinați cu comorbidități, foarte rezervat. Pacienții vârstnici, care au patologia cardio-vasculară, care au diabet, obezitate, mai ales la cei nevaccinați reduce riscul cu până la 50% de a dezvolta fenomene severe de boală. Deci trebuie să înțelegem că nu este un medicament minune, nu este un medicament pe care îl dăm și suntem siguri 100% că nu faci o formă severă de boală, eficiența este deci de 50%. Tocmai din această cauză facem un apel la persoanele care au simptome să se prezinte la un centru de evaluare ca să își facă o evaluare să vadă ce formă de severitate a bolii pot să dezvolte. Aceste terapii, atât cu anticorpi monoclonali, cât și cu antivirale, este eficientă în primele zile de boală, când dezvolți simptome. Avem tratamente pe capsule, pastile, Molnupiravir și Favipiravir și avem tratamente injectabile, adică anticorpii monoclonali și Remdesivirul. Dar am rezolvat în așa fel încât, pacientul vine, se prezintă, își face bateria de teste biologice, își face investigația imagistică și dăm în acel moment inclusiv tratamentul curativ, îi facem perfuzia cu anticorpi monoclonali. Și în trei, patru ore rezolvăm totul. Dacă are mialgii, febră, stare de rău sau un fenomen tusigen care nu se remite, dacă este mai sever, de obicei persoanele nevaccinate cu comorbidități din zona cardio-pulmonară și metabolică, atunci trebuie internare pe o perioadă scurtă. Iarăși trebuie să fim atenți la persoanele din zona oncologică. La acești pacienți știm din start că vaccinurile au o eficientă mai scăzută și atunci și riscul de a dezvolta o formă de boală mai severă este mai crescut. La acest grup de pacienți trebuie intervenit mai repede și cu mai multă prudență”, a mai precizat medicul Cristian Oancea.

Cât despre efectele adverse, medicul spune că există, dar riscul de a dezvolta anumite reacții este incomparabil cu beneficiile pe care le produc aceste tratamente.

„Acest tratament cu antivirale, cu anticorpi monoclonali au anumite efecte adverse, dar raportat la durata pe care o administrăm pacienților, cinci, șapte, 10 zile, aceste efecte adverse le putem, prin farmacovigilență, monitoriza atent. Lumea a fost mai deschisă la tratamentul curativ decât la tratamentul preventiv. Lucru care ne-a făcut și pe noi să ne punem întrebarea de ce? Credem că această mediatizare în sens negativ a anti-vacciniștilor a avut o repercusiune pe tot ce înseamnă acest proces de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Sperăm să treacă cât mai repede deoarece pe lângă vaccinurile care previn formele severe de Covid, avem și alte vaccinuri, anti-gripal, anti-pneumococic. Nu vrem ca acest fenomen să influențeze toată vaccinologia pentru că atunci ar fi un dezastru sanitar. Și dacă vorbim de studii clinice, una este să faci un studiu clinic în 30 de spitale derulat în trei ani și alta e să faci un studiu clinic în 3.000 de spitale într-un an. Cohorta de pacienți a fost foarte crescută. Raportat la durata terapiei versus beneficiu, acesta este net pentru beneficiu. În cinci zile, chiar dacă avem poate niște transaminaze mai crescute, ficatul se regenerează și revine la normal. Durata terapeutică este foarte scurtă. Nu dăm tratament pentru o perioadă de câteva luni astfel încât să putem vorbi despre reacții adverse ireversibile”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/