UPDATE. Trei gropi de gunoi din Caraș-Severin, pe lista celor care au trimis România în fața Curții de Justiție a UE!

România ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza câtorva zeci de gropi de gunoi ilegale, pentru care a fost atenționată deja în repetate rânduri. Printre haldinele care apar pe lista UE se regăsesc și trei din Caraș-Severin!

România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009. Întrucât pentru remedierea acestei situații nu s-au înregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităților române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate care, deși nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea umană și pentru mediu. S-au înregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deșeuri măsurile necesare de remediere și închidere nu fuseseră finalizate în decembrie 2016. Pentru a determina România să accelereze procesul, Comisia trimite autoritățile române în fața Curții de Justiție a UE.

Trei dintre gropile de gunoi din Caraș-Severin care ar fi trebuit închise și ecologizate apar pe lista Uniunii Europene ca fiind în continuare depozite ilegale de deșeuri. Este vorba despre haldinele din Reșița, Caransebeș și Băile Herculane.

Consiliul Județean, prin proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin”, a avut ca obligație închiderea și ecologizarea gropilor de gunoi, ceea ce, susţine conducerea instituţiei, a și făcut. În cazul celor două municipii care apar pe „lista neagră” a Comisiei Europene însă, primăriile au refuzat să semneze recepția lucrărilor, pe motiv că acestea nu au fost executate corespunzător. În ședința Colegiului Prefectural din luna ianuarie, viceprimarul Reșiței, Vasile Paul, declara că „este vorba de o execuție absolut dezastruoasă, nu s-a făcut nimic sau aproape nimic din ceea ce trebuia făcut conform proiectului și ceea ce s-a făcut s-a făcut prost”. Acesta a dat ca exemplu drumul de acces spre haldină, starea gardurilor care împrejmuiesc groapa de gunoi și stratul insuficient de pământ cu care a fost acoperită zona.

În ceea ce privește groapa de gunoi din Băile Herculane, contrar raportului transmis de Comisia Europeană, în stațiune nu par să existe probleme. Consiliul Județean și-a terminat treaba, iar administrația locală a semnat recepția lucrărilor încă din vara anului trecut, ne-a declarat responsabilul de mediu din cadrul Primăriei, Petre Perț. „Groapa noastră este ecologizată și închisă prin programul Consiliului Județean care s-a definitivat anul trecut. S-a și predat amplasamentul către Primărie. Este înierbat. Acum groapa de gunoi arată ca un parc”. Administrația locală din Băile Herculane asigură în prezent paza obiectivului și până acum nu au existat probleme.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Tot fără probleme majore pare situația și din perspectiva Consiliului Județean Caraș-Severin. „Au fost închise depozitele neconforme în cele opt oraşe de pe raza judeţului Caraş-Severin: Reşiţa, Anina, Oraviţa, Moldova Nouă, Băile Herculane, Caransebeş, Oţelu Roşu şi Bocşa. Pentru toate cele 8 depozite urbane, în 16 mai 2016 au fost semnate procese verbale la terminarea lucrărilor, fiind prevăzute termene pentru stingerea remedierilor. Efectuarea remedierilor, ce nu influențează funcționalitatea investiției, este obligatorie în perioada de notificare a defectelor, care, potrivit contractului, este în termen de 1 an de la semnarea recepției”, se arată în informarea transmisă de Consiliul Județean. Unele localități, cum sunt Reșița și Caransebeș, nu au semnat recepția din cauza unor neconformități, așa că rămâne de văzut în cât timp se vor remedia problemele și câte acțiuni se vor mai îndrepta împotriva României din cauza neregulilor în domeniul gestionării gropilor de gunoi.

UPDATE, 20 februarie

Consiliul Județean Caraș-Severin a dorit să clarifice situația gropilor de gunoi despre care Comisia Europeană spune că încă prezintă probleme. „Toate cele 8 primării, inclusiv Primăria Reșița și Caransebeș, prin reprezentanții desemnați, au semnat procesele verbale la terminarea lucrărilor pentru închiderea depozitelor urbane care ii vizau. Predarea lucrărilor/amplasamentelor către primarii se va face după efectuarea remedierilor consemnate în procesele verbale la terminarea lucrărilor”.

În ceea ce privește problema ridicată de viceprimarul Reșiței, Vasile Paul, cu privire la fosta haldină din oraș, forul județean susține că anumite aspecte reclamate nu intră în sarcina instituției, lucrările de reabilitare a drumului de acces până la groapa de gunoi nefiind prevăzute în proiect. „În cazul depozitului de la Reșița, soluția tehnică și lucrările au avut altă anvergură comparativ cu celelalte amplasamente, iar obiecțiile Primăriei Reșița sunt legate, în principal, de lucrări de amenajare conexe proiectului, respectiv drumul de acces care nu a făcut obiectul proiectului Consiliului Județean Caraș-Severin”, ne-a transmis Camelia Basaraba, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Caraș-Severin.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/