Toate forțele administrației publice locale s-au mobilizat astăzi în cartierul Muncitoresc să asiste la evacuarea celor care locuiau până acum într-un focar de infecție, fără forme legale.
N-a fost nevoie de intervenția Poliției Locale, întrucât oamenii s-au mutat civilizat, cu sprijinul administrației, primind utilajele Direcției de Patrimoniu.
Executivul a pierdut în instanță procesul pentru terenul pe care se află amplasată fosta cazarmă de pe Strada Oituzului. Mai mult decât atât, lunar, pentru focarul de infecție construit pe palma de pământ, Primăria plătea 1.000 de euro pe lună din banii reșițenilor. Asta, în contextul în care în clădirea părăsită locuiau trei familii sărace. Oamenii nu aveau unde să se cazeze, astfel că au inhalat aerul poluat și au trăit zi de zi în mizerie fără să aibă alternativă.
Uși nu mai există demult, geamuri nici atât. Aruncate la voia întâmplării, pe ici, pe colo mai vezi câte o sticlă de apă abandonată lângă o canapea mâncată de molii. Mirosul apăsător aproape că nu îți permite să respiri! Cam așa arată acum vechea cazarmă, un imobil care mai arată bine, probabil, doar în memoria bătrânilor care locuiesc în Muncitoresc.
Așadar, Primăria a pus piciorul în prag și a spus „stop” alocării bugetare pentru chirie. Cele trei familii evacuate astăzi au fost mutate în Mociur. Nici acolo condițiile nu sunt luxoase, dar măcar locuințele au geamuri și uși.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649193953158″]
„Am 72 de ani și am locuit aici toată viața. De când a murit domnul Iliasă, de noi nu se mai ocupă nimeni. Îmi pare rău că plec de aici. Am și pisici, le pare și lor rău că trebuie să ne mutăm, dar le iau cu mine. Acolo unde ne duc nu sunt condiții”, a spus Alexandrina Ispas, nemulțumită chiar și în contextul în care n-a rămas pe drumuri. Singurul său venit este cel din ajutorul social.
Reprezentanții Primăriei au explicat că evacuarea cetățenilor va fi urmată de demolare.
„Imobilul se află într-o stare avansată de degradare, nu mai prezintă siguranță. Clădirea este a Primăriei, dar terenul este privat, câștigat în instanță. Administrația plătește o chirie de 1.000 de euro pe lună. În baza unei hotărâri de consiliu local s-a stabilit demolarea. Cei care locuiesc acum aici o fac fără forme legale. Li s-au dat apartamente la schimb cu uși metalice și geamuri termopan, la cheie, și li s-a explicat că trebuie să părăsească imobilul. 3 familii locuiau aici, dintre care una avea mai mulți membri”, a explicat Sorin Boboescu, referent în cadrul Direcției de Patrimoniu.
Momentan, un utilaj al Primăriei adună tonele de gunoi depozitate în jurul clădirii, după care va demola imobilul. Operațiunea va fi, probabil, extrem de spectaculoasă, întrucât construcția este mare, iar în stânga și în dreapta sunt amplasate alte imobile, care nu vor trebui afectate.