100 de ani de istorie în învățământul din Caransebeș!

Una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ, ridicată la rang de Colegiu Naţional, a sărbătorit astăzi un veac de activitate pedagogică.

În deschiderea festivității, oficialitățile prezente în frunte cu directorul liceului Felix Borcean au depus o coroană de flori la statuia Pro Patria din fața instituției de învățământ. De asemenea, managerul liceului alături de edilul-șef Marcel Vela au dezvelit placa memorială „Traian Doda” la intrarea în incinta școlii. Au fost omagiaţi cu această ocazie oameni care au trecut la cele veșnice, dar care și-au pus amprenta asupra actului didactic.

Primarul Marcel Vela a început prin a-l saluta pe directorul liceului din perioada copilăriei și adolescenței sale, Ioan Răzvan. „Întotdeauna am emoții când vorbesc de liceul meu. Dincolo de evenimentul unic în viață pe care-l poate avea un absolvent de liceu, acela de a trăi centenarul școlii sale, mă încearcă sentimente de bucurie, mândrie și împlinire că am posibilitatea de a fi primarul care pune umărul la reabilitarea și modernizarea școlii ce l-a format, să fiu edilul care asigură funcționarea zilnică a instituției cu o asemenea tradiție educațională și să fiu parte la obținerea titlului onorant de Colegiu Național. Îmi aduc aminte cu plăcere și emoție de dascăli, de colegi, de clase de laboratoare, de cantina, de amfiteatru și de această sală de sport. Pentru istoria unui oraș o clădire monument ce are 100 de ani este un lucru deosebit de important, iar dacă acea clădire care a fost și a rămas o stare de spirit se numește Traian Doda, pot spune că vorbim de un sanctuar în care se formează caractere, de o cetate în care tinerii se pregătesc pentru a da piept cu viața”, a spus primarul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649187204769″]

Prefectul județului, Silviu Hurduzeu, și el absolvent al liceului „Traian Doda” a precizat că emoția este dublată și de numărul foarte mare de participanți, dar și de calitatea acestora.

Personalitățile prezente au putut urmări un film documentar dedicat istoriei unității de învățământ, precum și o expoziție fotografică despre evenimentele care au marcat instituția în decursul celor 100 de ani de existență. De asemenea, elevii liceului vor pune în scenă piesa de teatru „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, care se va juca pe scena casei de Cultură, de la ora 18.00.

Liceul ce poartă cu mândrie numele generalului Traian Doda a avut ca oaspeţi personalităţi de marcă ale învăţământului cărăşean, foşti directori ai unităţii de învăţământ, dascăli care au făcut cinste liceului prin activitatea depusă, dar şi foşti elevi care au dus mai departe renumele şcolii şi al oraşului în care s-au format ca oameni. Nelipsit a fost și PS Lucian, care a adresat câteva cuvinte celor prezenți la eveniment.