Sunt câteva spitale din Caraș-Severin care au investit în ultima vreme atât în dotare, cât și în reabilitare. Sunt și unități medicale care se remarcă datorită managementului. Reprezentanții din Sănătate au pus pe masă situația actuală. Au evidențiat spitalele demne de laudă, dar au bifat și capitolele la care aceleași spitale mai au de lucru și în care managerii ar trebui să ia atitudine.
Într-o recentă ședință derulată la Prefectura cărășeană s-a adus în discuție situația spitalelor din județ. Directorul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin a scos în evidență unitățile care sunt un exemplu datorită implicării.
„De departe, ca și management pozitiv se desprinde spitalul de la Oțelu Roșu, unde, după cum bine se știe, nu există datorii acumulate de această unitate sanitară. Parte pozitivă am identificat și la spitalul din Oravița, în sensul că sunt realizate anumite investiții pe parte de infrastructură. La Moldova Nouă au fost achiziționate o serie de aparate de performanță. Una peste alta, dacă facem un bilanț, la nivelul județului Caraș-Severin, trei unități sanitare sunt pozitive.”, a explicat Dan Miloș.
Dacă la investiții sunt spitale care se remarcă, nu același lucru se poate spune când vine vorba despre gestionarea banilor. Unitățile sanitare ar putea beneficia de decontări serioase de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, însă nu fac nimic în sensul ăsta.
„Vorbim de subfinanțarea spitalelor. Chiar după reducerea numărului de cazuri de COVID și reintrarea în activitate a tuturor secțiilor spitalelor în a doua jumătate a anului trecut, spitalele nu își acoperă contractul. Niciunul dintre spitalele din acest județ nu a avut activitate cât să-și consume toți banii pe care Casa i-a oferit. Dar nu a făcut la nivel de zeci de procente! Spitalele nu s-au readaptat la cazuistica teritorială. Nu dau semne că fac acest lucru. Adică atât timp cât tu ai secție cu 20 de paturi unde faci 4 externări pe lună, nu o lună, nu două, nu trei luni, ci luni de zile sau ani de zile, și nu îți pui problema că acolo ai un personal suficient pentru 20 de paturi… regândește, repoziționează personalul acela. Nici nu au venit banii (n.r. ajutorul de la Guvern pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița), că gaura deja se adâncește. Trebuie să își reanalizeze tipurile de internări, să treacă tot mai mult pe internarea de zi. Populația, după acest episod masiv de COVID și tot ce a văzut la TV, nu mai vrea internare. Ori o spitalizare de zi înseamnă o internare de câteva ore. Îi faci omului cu tehnica din ziua de astăzi în câteva ore ceea ce făceai acum 10 ani în 3, 4 zile. Și i-ai făcut printr-o spitalizare prin care ți-ai luat banii mult mai mulți pe un pat, iei câteva internări pe zi care pot să îți acopere mai mult decât îți aducea o spitalizare continuă. Până la urmă, managerul este cel care se ocupă de business și trebuie să vadă business-ul din acea unitate, asta înseamnă să o dezvolte.”, a declarat Laurențiu Mărțuică, medic-șef al CJAS Caraș-Severin.
Începând din această lună, spitalele revin la normal în ceea ce privește finanțarea, adică se va ține cont de cazurile rezolvate, nu vor mai fi beneficiile oferite de perioada pandemică. Primele concluzii referitoare la managementul din fiecare spital se vor trage luna viitoare.