Treceri de pietoni supraînălțate, în preajma școlilor din Timișoara. Câteva vor fi gata până în toamnă

Administrația locală din Timișoara intenționează să amenajeze până în toamnă, când va începe un nou an școlar, până la cinci treceri de pietoni supraînălțate. Acestea ar putea fi făcute în zonele Dacia și Circumvalațiunii, dar și pe bulevardul C. D. Loga, acolo unde sunt două unități de învățământ, una în apropierea celeilalte. 

Proiectul este unul pilot. Pentru început, vor fi amenajate între 3 și 5 astfel de treceri de pietoni supraînălțate.

„Pentru creșterea siguranței pietonilor în trafic și pentru asigurarea unei accesibilități mai bune a domeniului public printr-o planeitate a suprafețelor de călcare, am identificat câteva puncte în Timișoara în care pot fi realizate în perioada următoare treceri de pietoni supraînălțate. Trecerile de pietoni sunt un mod de amenajare a străzilor destul de uzual în Europa în special pe străzi din proximitatea școlilor, pe rute de acces a elevilor la școală. În Timișoara sunt multe zone care se pretează. Deocamdată am identificat câteva locuri în Circumvalațiunii, Dacia, pe bulevardul C. D. Loga, în mod special, unde avem mai multe școli una față de cealaltă cu aflux de elevi mare în orele dimineții și după-amiaza.”, a explicat Rudolf Graf, consilierul personal al primarului Dominic Fritz.

celtic transilvania 1000x100px

Trecerile de pietoni supraînălțate sunt avantajoase atât pentru copii, cât și pentru bicicliști sau bătrâni, a mai spus Graf.

„Aceste treceri au câteva avantaje: oferă o accesibilitate bună pentru copii, bicicliști, mame cu cărucioare și oameni în vârstă, pentru că elimină diferențele de nivel, iar asta nu se face prin coborârea trotuarului, ci prin înălțarea trecerii și în modul acesta trecerea funcționează și ca limitator de viteză pentru automobile care trebuie să încetinească viteza ca să poată trece peste ele. Ele pot fi tratate cromatic ca textură, material… Poate fi vopsită în roșu, poate fi realizată din piatră cubică care să genereze o vibrație pentru automobil și astfel impactul de încetinire e mai mare.”, a mai declarat consilierul primarului.

O altă măsură pe care administrația vrea să o ia pentru creșterea siguranței și accesibilității domeniului public este legată de iluminarea trecerilor de pietoni. Aici ar fi incluse acele zebre aflate în zone mai puțin vizibile de șoferi, acolo unde au loc frecvent accidente de circulație.