„Trebuie să investim în copii, să îi creștem sănătos, pentru că altfel nu putem avea speranță de mai bine”

Educația, pe agenda lui Alin Găină pentru Sichevița! Candidatul PMP la Primărie are planuri care să rezolve problemele cu care se confruntă școala din comună. Proiectele europene sunt soluția pentru dotarea corespunzătoare a școlii care, alături de o administrație implicată, sunt rețeta pentru a le asigura copiilor un viitor cât mai luminos.

Alin Găină privește cu tristețe modul în care școala din Sichevița arată și acuză lipsa de implicare a administrației locale în viitorul elevilor. Cu toate că profesorii își dăruiesc toată priceperea și harul în educarea tinerilor, efortul nu este dublat de aleșii locali și dotarea materialelor din instituția de învățământ. „Nu sunt mulțumit de felul în care arată școala pentru că eu am fost elev al Școlii Gimnaziale din Sichevița. Atunci lucrurile erau altfel, se desfășurau altfel. Se făceau 10 clase, cred că eram printre puținele comune din țară unde se făceau 10 clase. Ulterior numărul s-a redus la 8 dar, din păcate, deși avem niște profesori, învățători extraordinari și tot staff-ul care ține de școala muncește foarte mult și face tot ce le stă în putință, se lovesc de neputința sau de lipsa de implicare a domnului primar care nu vine nici măcar cu soluții dar cu atât mai puțin cu sprijin pentru școală. Mobilierul este foarte vechi, degradat, oamenii au încercat din lucruri mărunte să facă școala să arate într-un mare fel, sunt de toată stima profesorii, învățătorii, doamna director dar se vede că lipsa fondurilor nu îi lasă să ajungă la un alt nivel. Nu avem o sală cu internet funcțională care să satisfacă nevoile și să-i ajute pe copii ca atunci când fac pasul către școli la oraș să fie la un nivel apropiat sau la același nivel cu copiii de la oraș care au parte de alte facilități”, a declarat candidatul PMP la Primăria Sichevița.

Pe lista de priorități a lui Alin Găină pentru Sichevița sunt modernizarea terenului din incinta școlii cu covor sintetic și nocturnă, construirea mai multor spații de joacă, o tabără școlară și un spațiu unde părinții să își poată lăsa copiii în timpul programului lor de muncă. „Eu consider că la ora actuală, deși cu câțiva ani în urmă un covor sintetic era un lux pentru că erau foarte puține firme care se ocupau în această zonă și prețurile erau exagerate, în ziua de azi prețurile s-au schimbat. Nu mai sunt așa de piperate ca preț, există proiecte în acest sens care se pot depune pentru a atrage fonduri pentru a amenaja aceste terenuri. Când spun nocturnă, mă refer să poți cumpăra niște becuri de mare putere care pot fi montate pe gardul de împrejmuire a terenului astfel încât să poată să joace și copiii după orele de școală un fotbal împreună, cum am învățat și eu înainte de a ajunge la o echipă organizată. Îmi doresc să construiesc parcuri pentru copii, locuri de joacă, loc de joacă și amenajarea terenului în incinta școlii. Este în construcție deja un balon, dar îmi doresc să amenajez terenul cu covor sintetic, nocturnă ca să poată copiii să joace fotbal. Îmi doresc să realizez o tabără școlară care să fie și loc de joacă și un loc unde părinții să își poată lăsa copiii când merg la muncă”, spune candidatul.

Elevii învață în ciuda condițiilor materiale și obțin rezultate bune la examenele naționale, spune Alin Găină. Școala împlinește 54 de ani de la construire și ultima renovare a fost făcută în urmă cu trei ani. Candidatul PMP spune că lucrările au fost de mântuială și au fost amenajate toalete într-o anexă a școlii, unde elevii pot ajunge doar ieșind din clădire. Calculatoarele vechi funcționează doar pe hârtie, nu și pentru educarea copiilor, mobilierul este învechit și bugetul local nu este suficient pentru a remedia problemele. Alin Găină are soluția: proiecte europene scrise de un birou specializat. „Rata de promovabilitate a elevilor este foarte mare dar doar datorită lor pentru că își desfășoară activitatea în condiții improprii la ora actuală. Mobilierul este învechit, nu au apă caldă în școală. Toaletele nu sunt în incinta școlii, au o anexă separată. În 2017 s-au făcut niște renovări dar foarte succinte și mai mult de ochii lumii. Școala datează din 1966! Sunt proiecte nefinanțate care au fost depuse pentru că nu au fost făcute cum trebuie. Au depus proiecte doar ca să nu spună că nu au depus, dar nu a fost nimic concret. Există calculatoare care sunt foarte-foarte vechi dar nu au funcționat niciodată. Sunt puse doar ca să dea bine pe o hârtie că este o sală de internet, dar nu este funcțională, aparatura nu este funcțională. Este nevoie de reabilitarea totală a unei săli de internet unde copii să poată învăța și să nu fie diferențe prea mari când merg la orașe la școli. Este nevoie de un proiect în acest sens care să poată dota sălii de informatică. Prin proiecte europene putem rezolva pentru că resursele din bugetul local sunt limitate și este nevoie de aplicare la proiecte europene. Din această cauză am ca idee să deschid un birou special pentru proiecte europene în cadrul Primăriei sau atașat Primăriei care să ajute atât la dezvoltarea comunei cât și oamenii care își doresc să aplice pentru proiecte europene”, și-a prezentat Alin Găină planul pentru școală.

Cadrele didactice reclamă lipsa de implicare a autorităților locale. Alin Găină spune că următorul primar trebuie să fie unul care să investească în copii: „Am discutat cu profesori, am discutat cu doamna director, am vizitat școala. Știu personal că lucrurile nu stau bine. Am văzut cu ochii mei. Toți se plâng la unison de administrația actuală care nu se implică nici măcar cu sfaturi. A fost și le este foarte greu să își desfășoare activitățile în condiții decente și normale. Trebuie să investim în copii, să îi creștem sănătos pentru că altfel nu putem avea speranță de mai bine. Dacă nu creștem copiii într-un mediu sănătos și nu îi învățăm tot ce trebuie pentru a avea parte de condiții normale ca și în alte părți unde primarii au înțeles că trebuie să investească în copii, nu putem avea pretenții ca acești copii să poată avea grijă de noi și să fie bine educați”.

Candidatul Alin Găină are un mesaj pentru locuitorii comunei Sichevița și în special pentru cei care păstrează o legătură cu școala prin copii sau nepoți: „Duminică să meargă la vot și să se gândească la copiii lor, la nepoții lor, la viitorul lor! Sigur ei pot schimba cu adevărat. Până acum s-au gândit doar la ce le spun alții, cei care i-au amăgit. Eu le spun să se gândească la copii, la nepoți și să aleagă oameni tineri, oameni cu școală care le pot ajuta cu adevărat copiii, nepoții și comuna!”.

(E)