Traseele de mountain bike de pe Muntele Mic duc înspre Parchet?!

weride
timisoara capitala 2023

Distrugerea pășunii alpine de către excavatoarele și utilajele aduse de firma familiei Dunca s-a făcut fără vreun aviz din partea instituțiilor de mediu!

Romeo Dunca a poruncit, consilierii județeni PNL au aprobat! E vorba despre un ghid care să reglementeze construcțiile și amenajările în zonele montane cu potențial turistic din Caraș-Severin. S-a întâmplat asta luna trecută! Prevederile respective nu sunt însă pentru toată lumea. Omul care ocupă cea mai importantă funcție politico-administrativă în județ oricum fusese exagerat de cinic în momentul în care a venit chiar el cu o astfel de inițiativă în plenul Consiliului Județean, în condițiile în care el este cel care a construit profund ilegal, cu încălcarea legii, într-o arie protejată din Munții Banatului, o ditamai cabana. Pe care refuză în prezent să o demoleze deși îl obligă sentințele judecătorești! Cabană în care practică turism exclusivist! Ca și cum nu ar fi fost suficient de sfidător, Nordica Turism SRL, firma înființată de Romeo Dunca și administrată astăzi de fiul său Cristi, s-a apucat de alte afaceri în vârf de munte. Pe un teren ce nu-i aparține, pentru care nu are drept de folosință, a adus excavatoare și alte utilaje de construcții distrugând pășunea alpină. Asta, deși cunoșteau cu toții foarte bine că e o arie protejată de lege, că acolo nu se poate construi cum te taie capul, fără să ceri măcar acordul și recomandarea specialiștilor de mediu.

Că s-a construit cu tupeu și cu sfidarea legii o spune și comisarul-șef al Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Mihai Dănuț Cepeha: „Nu au fost solicitări conform Legii 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, respectiv, până la apariția Legii 292/2018, a Ordinului 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte public și private, pentru proiecte care prevedeau lucrări de amenajare a traseelor de mountain bike în zona Muntele Mic.”

Cât de grave sunt consecințele agresiunii mediului vor stabili specialiștii de la Ariile Naturale Protejate  – Serviciul Teritorial Caraș-Severin, instituție ce administrează aria naturală protejată ROSCI0126 Munții Țarcu. Măsurile și sancțiunile intră în atribuțiile Gărzii de Mediu Caraș-Severin și, aproape obligatoriu, în sarcina organelor de cercetare penală. La Garda de Mediu sunt așteptați astăzi reprezentanții Nordica Turism SRL pentru a da explicații despre cum și-au permis să facă asemenea grozăvie. Până atunci, afacerea merge mai departe!

CITEȘTE ȘI:

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Președintele Dunca ne duce de nas pe Muntele Mic! Să vedem lucrările (i)legale!

Șeful Ariilor Protejate confirmă neregulile! Ne batem joc de Muntele Mic!

SFIDĂTOR. Nu se mai satură! Au brăzdat muntele la fel de ilegal cum au construit cabana exclusivistă de pe Brusturu!

foto: Caon.ro

untitled design set 970x90 px