Președintele Dunca ne duce de nas pe Muntele Mic! Să vedem lucrările (i)legale!

mmic1

Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului confirmă că firma familiei Dunca brăzdează cu excavatorul Muntele Mic încălcând legea și distrugând o arie protejată, dar președintele Consiliului Județean Caraș-Severin încearcă să păcălească în continuare!

Instituțiile abilitate au constatat ororile care se fac pe Muntele Mic, s-au convins de ce e în stare firma familiei Dunca să facă doar pentru că nu îi ajung banii pe care i-a încasat în sezonul de schi, după cum se plângea chiar șeful județului. Romeo Dunca n-a pus capul în pământ nici de data asta, în ciuda evidențelor, ci pretinde că situația prezentată de Express de Banat în articolul https://expressdebanat.ro/sfidator-nu-se-mai-satura-au-brazdat-muntele-la-fel-de-ilegal-cum-au-construit-cabana-exclusivista-de-pe-brusturu/ reprezintă o dezinformare.

„Amenajarea traseelor de bicicletă este posibilă și legală în siturile Natura 2000 și e de preferat accesului Atv și Moto Enduro. Muntele Mic se pretează la acest tip de agrement și stațiunea nu poate trăi doar cu 4 luni de sezon de iarnă. Veniturile din funcționarea telescaunului nu acoperă cheltuielile, iar salariile plătite către locuitorii comunei Ruieni sunt subvenționate de către Cristian Dunca. (…) Varianta existentă de coborâre cu Bicicleta, executată în 2020 în baza adresei noastre și a răspunsului de la ANANP va fi corectată pe traseul existent, iar o altă varianta va fi supusă aprobării în Consiliul Local Turnu Ruieni după ce SC Nordica Turism SRL  va veni cu un proiect de traseu.”, explică președintele Dunca.

Mai mult decât atât, prezintă un document emis de către Biroul Teritorial Caraș-Severin al Agenției Naționale pentru Arii Protejate, în august 2020, în care se precizează dacă și cum se pot organiza activități recreative pe pășunea subalpină Munții Țarcu (Muntele Mic). „Activitățile de ecoturism (plimbări pe jos, mersul cu bicicleta) nu au un impact negativ semnificativ asupra stării de conservare a speciilor și habitatelor pentru care a fost constituită aria naturală protejată ROSCI 0126 Munții Țarcu. Traseele indicate de beneficiar vor fi respectate și semnalizate urmărindu-se strict cărările și drumurile existente, amenajările temporare să nu afecteze mediul înconjurător și să nu fie construcții permanente”, îi explică Ariile Protejate lui Romeo Dunca. Mai clar de atât nici că se poate!

Nici specialiștii de mediu, nici relatările de ieri din Express de Banat, nu spun că nu ai voie să mergi pe Muntele Mic în plimbare la pas sau cu bicicleta. Cei de la Arii Protejate tocmai asta i-au comunicat în 2020 celui ajuns între timp șef peste județ, că e voie: la pas și cu bicicleta. Niciun cuvânt însă despre excavatoare, despre utilaje de construcții, despre săpături și alte amenajări! Firmei lui Romeo Dunca, astăzi administrată de fiul său, Cristi, nu i-a dat nimeni voie să facă astfel de lucrări. Omul care ocupă însă cea mai importantă funcție în Caraș-Severin ne flutură însă sub nas documentul de la Arii Protejate încercând să păcălească opinia publică. Dar nu, scrie negru pe alb, plimbări pe jos și cu bicicleta, atât! Nu scrie niciunde despre săpături, despre excavatoare și alte grozăvii!

Și ar mai fi două lucruri importante. Primul, dacă e să fie cineva tras la răspundere, atunci acela să fie fiul lui Romeo Dunca, nu însuși președintele! „Administrarea activității societății care activează la Muntele Mic a fost predată lui Cristian încă din octombrie 2020. Acesta e major de mai bine de 8 ani. Nu cunosc toate amănuntele, nu mă implic în deciziile luate referitoare la această firmă iar recomandarea mea de a ține închis telescaunul pe timp de vară și a concedia cei 12 angajați, în mare parte cetățeni din comuna respectivă, de la punctul de lucru Turnu Ruieni nu a fost pusă în practică de directorul Nordica SRL.”, a explicat motivele chiar președintele CJ.

Al doilea, Nordica Turism SRL, firma care a săpat cu excavatoarele pe Muntele Mic fără niciun aviz, firma administrată de Cristi Dunca, e asociată cu Consiliul Județean Caraș-Severin pentru a dezvolta turismul în Munții Banatului! Prea tare!